Gestió de la fauna

Explosions, pirotècnia i bales de goma: el mètode contra l’«os problemàtic» de la Bonaigua

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Mai havia passat a Catalunya, però sempre hi ha una primera vegada. Tres dies enrere es va activar el protocol d’«ossos problemàtics» per un cas inèdit fins ara: un os deambulava tranquil·lament pels voltants de la carretera del port de la Bonaigua. El més sorprenent del cas és que el mamífer gairebé ni s’immutava davant la presència dels humans. De fet, sovint es mostrava curiós. Per protegir la seguretat de l’animal i els conductors, els agents rurals es van veure obligats a actuar, de moment sembla que amb èxit. En els pròxims dies es confirmarà l’eficàcia de les tècniques utilitzades per foragitar l’animal.

És cert que fa anys ja s’havien viscut episodis de preocupació per dos ossos problemàtics: El Goiat i el Cachou. No obstant, en aquests casos, el protocol es va posar en marxa per atacs a ramats. El Cachou fins i tot es va atrevir a atacar algunes eugues de gran mida.

«L’objectiu del protocol és que aquest os s’adoni que els humans no són bona companyia»

El que ha passat aquest juny no té res a veure. «Et trobaves l’animal acampant per allà com si res, confiat, al costat de la carretera, a plena llum del dia. Era insostenible, amb cotxes passant gairebé a 100 quilòmetres per hora», diu Marc Alonso, naturalista de Depana que fa anys que segueix els ossos bruns a la zona.

No només suposava un problema per a la seguretat viària i de l’animal: «Que un os perdi la por dels humans pot causar que més endavant s’acosti a les cases per buscar menjar a les escombraries o als arbres fruiters dels jardins per alimentar-se». I això calia evitar-ho.

«En el fons, no és res extraordinari, ja que amb l’augment de la població d’ossos al Pirineu podia passar alguna cosa així. Ja ha passat en altres països», afegeix l’expert. Nico Espinós, el tècnic de la Generalitat que ha liderat el dispositiu, coincideix i va un pas més lluny: «Com més ossos tinguem, més probable serà que hàgim de gestionar algun cas similar».

Jove inexpert

Encara no se sap exactament quina edat té aquest os, però Espinós assegura que es tracta d’un individu jove: «Aquests exemplars habitualment s’endinsen cap a nous territoris i solen mostrar-se actius durant el dia, una cosa poc comuna en els adults. El que no és normal és que amb prou feines s’atemoreixi de les persones».

«Es comportava gairebé com una vaca. Potinejava les pedres, aixecava el cap per mirar-te i després continuava menjant tranquil·lament», detalla Alonso. ¿I com pot ser que un os actuï d’aquesta manera quan el més normal és que fugi dels humans? Hi ha diverses hipòtesis possibles i cap és clara, ja que encara queda molta informació per obtenir.

«Pot ser que sigui fill o filla d’una ossa que van matar a França, la Caremelles, i que no hagi completat la seva etapa escolar, per dir-ho de manera col·loquial i poc científica», especula Alonso. Però hi ha altres opcions: «Pot ser que un mascle de grans dimensions l’hagi espantat. Aquests mascles no toleren que altres animals s’acostin a ells i els fan fora. Això explicaria que s’hagués acostat a una zona tan antropitzada, on els adults no s’acosten».

«Es comportava gairebé com una vaca. Potinejava les pedres, aixecava el cap per mirar-te i després continuava menjant tranquil·lament»

Marc Alonso, naturalista de Depana

Per ara, aquests raonaments són només divagacions. El que sí que és una certesa és que la presència de la carretera C-28, una infraestructura que, com tantes d’altres, travessa l’hàbitat d’aquests plantígrads, va forçar l’activació del protocol.

Divendres van començar les accions per foragitar l’os de la zona. Això és el que diu el document oficial de la Generalitat: «Les persones que s’encarreguen d’aplicar les mesures adversives han de prendre una actitud de dominància, mantenint-se dret, de cara i amb contacte visual».

«Quan van començar els treballs, l’os es va acostar per curiositat, a veure què passava», explica Alonso. Llavors es va fer l’anomenada «dissuasió acústica», mitjançant crits i veus fortes però també amb petards i cartutxos de doble detonació, que esclaten a prop de l’animal. A més, es van disparar bales de goma a la part posterior de l’animal, per reforçar el caràcter aversiu de l’operació.

Notícies relacionades

«S’intenta que l’os tingui por perquè s’adoni que els humans no són una bona companyia i aprengui que ha de viure tan allunyat d’ells com pugui», argumenta Espinós. Dissabte es va tornar a observar l’animal, però des d’aleshores ningú l’ha tornat a veure. Sembla que el dispositiu va ser exitós. Els agents rurals i tècnics de la conselleria d’Acció Climàtica, no obstant, continuen custodiant la carretera del port de la Bonaigua.

Aquest conjunt d’actuacions formen part de la primera fase del protocol. En cas que l’os torni a aparèixer a prop de la carretera, es repetiran les accions una segona i una tercera vegada. Si, tot i així, el mamífer continués sense espantar-se prou i es mantingués a prop de la carretera, es procediria a capturar-lo per marcar-lo amb un collar GPS. És un escenari que no es descarta, però que ara mateix no està sobre la taula. Tant els rurals com els tècnics de la Generalitat confien que aquest os díscol es quedi a les muntanyes i no torni a rondar per la carretera.