Sostenibilitat

Invertir i rebre beneficis de projectes eòlics i fotovoltaics: una via que no convenç els catalans

Invertir i rebre beneficis de projectes eòlics i fotovoltaics: una via que no convenç els catalans

ÀNGEL GARCÍA|BLOOMBERG

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El 2021, el Govern va decidir aplicar la norma següent: tota empresa d’energies renovables que vulgui instal·lar una central a Catalunya té l’obligació d’oferir als catalans l’oportunitat d’invertir els seus diners en el parc. La mesura estava pensada per generar més consens ciutadà i implicació en el territori on s’ubicaran els parcs eòlics. Una manera de convertir els ciutadans en accionistes, que rebrien beneficis del que generin econòmicament aquestes centrals.

Però fins al moment, els projectes de parcs eòlics impulsats per part d’empreses privades no convencen prou els catalans perquè facin el pas i hi inverteixin. Així passa almenys en la majoria de casos, segons asseguren a EL PERIÓDICO diverses empreses promotores. En el Departament d’Acció Climàtica són conscients que, per ara, la possibilitat que tenen els ciutadans de participar en cada projecteno està triomfant.

Precisament aquesta setmana, el nou conseller David Mascort va parlar d’«aconseguir consensos» i dialogar amb els veïns per aconseguir l’acceptació de certs projectes. De tota la inversió que fa l’empresa promotora del parc eòlic o fotovoltaic, el que s’obre a la ciutadania és un 20% de la participació. L’import mínim per invertir són 500 euros. Al llarg dels anys, si la central dona rendiment, part dels guanys, en proporció amb el que s’ha invertit, són per al particular que hi hagi posat diners de la seva butxaca.

Moltes grans empreses energètiques han decidit utilitzar altres companyies perquè s’encarreguin de gestionar aquesta participació de capital, com si es tractés de comprar accions. Fundeen és una d’aquestes empreses, a través de les quals es pot invertir en energia neta.

Gent reticent

Adrián Bautista, cofundador de Fundeen, reconeix en conversa amb aquest diari que a Catalunya no els va com en altres llocs d’Espanya. El primer problema que hi ha és que la Generalitat està trigant a donar llum verda als projectes perquè n’hi ha gairebé 200 sobre la taula de l’Administració: «És normal, s’ha generat un petit tap perquè s’acumulen les propostes. La lentitud administrativa genera incertesa i alguns projectes poden caducar». Es poden desencallar pròximament. «Confiem que durant les pròximes setmanes la Generalitat hagi agilitzat el procés», afegeix Bautista.

Fundeen, en aquests moments, ofereix la possibilitat d’invertir en 24 projectes de renovables, promoguts per altres empreses, que estan a punt d’obtenir l’autorització administrativa. No obstant, no estan rebent gaires sol·licituds per part dels catalans: «Potser no s’està informant prou d’aquesta possibilitat d’entrar en el capital del projecte. Però està clar que falta conscienciació sobre les renovables».

Les dades són sorprenents: «En els projectes en què més diners s’han invertit a Catalunya per part de particulars amb prou feines arribem als 100.000 euros. I parlo d’un projecte de 10 milions. És a dir, que només hi ha participació ciutadana en un 1% del capital, quan es podria arribar al 20%».

Els projectes només tenen l’obligació d’oferir la possibilitat, però si ningú hi participa tiraran endavant igualment. Senzillament, l’empresa s’emportarà el total dels guanys. «L’inversor, per llei, sempre cobra abans que el promotor, per la qual cosa és raonablement fàcil obtenir-ne rendibilitat. Si poses 500 euros, d’aquí 10 anys podries guanyar uns 200 o 300 euros nets, a més de recuperar el que vas invertir», assegura Bautista.

Volta personalitzada

Segons el cofundador de Fundeen, la inversió veïnal en renovables serveix per generar un impacte socioeconòmic més palpable. «Quan hi ha un parc eòlic, el municipi millora en els seus pressupostos per les taxes que paga l’empresa, però un no aprofita el recurs personalment», comenta Bautista.

«En canvi, quan se t’hi permet invertir una petita quantitat, això és diferent. Ja que estaràs 30 anys veient els aerogeneradors i que una altra empresa és qui n’aprofita el recurs, quan miris el generador pots pensar que els beneficis d’aquesta volta que han fet les aspes és per a tu», assegura.

Notícies relacionades

Reclamen suport a la Generalitat i a les empreses promotores per tal que els ajudin a enviar un missatge positiu: «Falta coneixement i l’oposició als projectes per part d’alguns veïns tampoc està ajudant. La meva percepció és que la gent no sap ni que es pot guanyar uns diners pels parcs eòlics que s’instal·len al seu poble».

De moment, els gairebé 200 projectes continuen esperant a la taula de l’Administració. Quan tirin endavant, en cas que sigui així, si no hi ha participació veïnal, serà l’empresa promotora qui en treurà el 100% dels guanys que generi l’energia produïda.