Canvis a l’Església catòlica

El Papa cessa des de l’hospital el polèmic secretari de Ratzinger

El Papa cessa des de l’hospital el polèmic secretari de Ratzinger
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El papa Francesc, que s’acaba de recuperar de la seva operació d’hèrnia abdominal, no perd el temps a l’hospital mentre espera l’alta mèdica, una cosa que previsiblement passarà aquest divendres. El Pontífex ha enviat Georg Gänswein, històric secretari de Benet XVI, a la seva seu d’origen a Friburg sense cap càrrec de moment, segons ha informat aquest dijous el Vaticà.

«Gänswein ha acabat el seu càrrec com a prefecte de la Casa Pontifícia i el Papa ha disposat que torni a partir de l’1 de juliol a la seva diòcesi d’origen», es llegeix a la nota. La decisió se li va comunicar en una de les últimes reunions que van mantenir després de la mort del papa emèrit, el 31 de desembre de l’any passat.

Gänswein, de 66 anys, havia sigut responsable de la Casa Pontifícia, una espècie de cap de protocol, però va ser apartat per Francesc el 2020 perquè pogués ocupar-se més directament de la salut de l’ancià pontífex emèrit, tot i que mantenia el títol.

Després de la mort del pontífex alemany va haver d’abandonar la residència Mater Ecclesiae, on va residir Benet XVI després de la seva renúncia, i vivia en un apartament del Vaticà.

Des que va morir Ratzinger s’havien llançat nombroses hipòtesis sobre la seva futura ubicació, sobretot després de la publicació d’un llibre biogràfic, ‘Nient’altro che la verità’ (Res més que la veritat), en el qual assegurava que Francesc l’havia apartat i criticava alguns temes de la seva gestió.

L’agència catòlica alemanya KNA va remarcar recentment que si se li confiés una diòcesi a Alemanya, la seva presència podria tenir un impacte negatiu en les reformes en curs, ja que Gänswein és un dels crítics més durs del camí sinodal alemany.

Per tradició, els secretaris dels papes, des de Loris Capovilla, passant per Pasquale Macchi fins a Stanislao Dziwisz, van tornar a les diòcesis d’origen una vegada morts els pontífexs.

Jesuïta expulsat per abusos

Jesuïta expulsat per abusosNo ha sigut l’únic moviment del dia dins de l’Església catòlica. La Companyia de Jesús, ordre a què pertany el papa Francesc, ha expulsat el sacerdot jesuïta Marko Rupnik, conegut per ser l’autor de mosaics a les esglésies de tot el món i que havia sigut acusat de cometre abusos contra diverses religioses.

En una carta firmada pel conseller general de l’ordre, Johan Verschueren, aquest explica als membres de la Companyia de Jesús que la decisió es va prendre «a causa de la seva obstinada negativa a observar el vot d’obediència», ja que se li havien imposat restriccions en celebracions, activitats artístiques i en moviment que l’ara exjesuïta havia violat reiteradament en els últims mesos, segons recull el diari ‘Domani’.

Verschueren assenyala que al sacerdot se li va donar «una última oportunitat» per aconseguir la pau amb «el seu passat» i «donar un senyal clar a les persones afectades que testimoniaven contra ell» i entrar en el «camí de la veritat», però també la va rebutjar.

Notícies relacionades

Ara Rupnik té 30 dies per apel·lar contra aquesta decisió i, transcorregut aquest termini, l’expulsió serà definitiva.

Fa diversos mesos, quan va esclatar el cas, els jesuïtes van admetre que Rupnik havia sigut sancionat amb algunes restriccions després d’una investigació per abusos sexuals i psicològics a religioses als anys 90, malgrat que havien prescrit.