Església catòlica

Benet XVI va revelar abans de morir que va dimitir perquè patia insomni

  • Una carta escrita per Ratzinger nou setmanes abans de morir dissipa les «teories conspiradores» sobre la seva renúncia

Benet XVI va revelar abans de morir que va dimitir perquè patia insomni
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Benet XVI va revelar en una carta remesa al seu biògraf, Peter Seewald, que va dimitir del pontificat el febrer del 2013 perquè patia insomni, segons informa l’edició alemanya de la revista ‘Focus’. «L’insomni m’ha acompanyat ininterrompudament des de la Jornada Mundial de la Joventut de Colònia (el 2005)», assenyala el papa alemany en la missiva, datada el 28 d’octubre del 2022, nou setmanes abans de la seva mort i publicada ara.

«Benet XVI no va voler fer un escàndol en vida sobre les circumstàncies més pròximes de la seva dimissió, que estava justificada pel seu esgotament», ha assenyalat Seewald en declaracions a la ràdio Katholische Kirche d’Alemanya.

El periodista apunta que els rumors de xantatge i pressions d’algun tipus exercides perquè Benet XVI renunciés no s’han apagat i, per això, s’ha sentit obligat a publicar «el detall decisiu» que li va confiar Benet XVI. «Espero que això acabi d’una vegada amb les teories conspiradores i les especulacions errònies», ha assenyalat després de confirmar que la renúncia es va deure a motius de salut, «exactament com ho va expressar en la seva declaració de dimissió».

Ja el 2010, Benet XVI havia anunciat a Seewald en el seu llibre-entrevista ‘Luz del mundo’ «en termes inequívocs que faria ús de l’opció de dimitir quan les seves forces ja no li permetessin exercir l’ofici de Pere».

Fins i tot després de la seva mort, es continua especulant sobre els possibles motius que van moure Ratzinger a renunciar al pontificat. Per exemple, el secretari personal del Papa emèrit, Georg Gänswein, que va publicar a principis de gener el llibre ‘Nada más que la verdad. Mi vida junto a Benedicto XVI’, va revelar que va ser el seu viatge a la JMJ de Madrid el 2011 el que va desencadenar les primeres reflexions sobre la possibilitat de renunciar al pontificat.

«Era precisament la qüestió de la participació personal en aquella JMJ el que va desencadenar en ell una reflexió que es va anar fent cada vegada més opressiva, sobre la continuació o no del seu pontificat», assegura Gänswein al llibre.

Notícies relacionades

Així, precisa que durant la trobada a Cuatro Vientos per a la Vigília i la Missa va tenir la certesa que una trobada d’aquest tipus «sense la presència física del Pontífex hauria sigut estúpida». L’arquebisbe revela que va intentar convèncer-lo altrament dient-li que gràcies a «la connexió d’Internet seria possible ser-hi present constantment i en temps real».

En tot cas, aclareix que la decisió de renunciar va ser definitiva i irreversible durant el viatge apostòlic a Mèxic i Cuba, entre el 23 i el 29 de març del 2012, sobretot, després que ensopegués amb un pelut mentre era al bany afaitant-se i caigués d’esquena i es colpegés el cap amb la lleixa de la dutxa.