Conseller continuista

David Mascort: un home de partit que ascendeix a Acció Climàtica per rellevar Teresa Jordà

David Mascort: un home de partit que ascendeix a Acció Climàtica per rellevar Teresa Jordà

MARC MARTI FONT

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’elecció de David Mascort (Barcelona, 1969) per portar les regnes del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es pot interpretar com un reconeixement al treball de la consellera sortint, Teresa Jordà, al capdavant d’aquesta cartera d’ànima bipartida. A diferència del que ha passat a Educació i Territori, on alguns veuen un càstig en els relleus de Josep Gonzàlez-Cambray i de Juli Fernàndez, aquí es dona continuïtat a la línia seguida fins al moment.

Mascort, de la màxima confiança de Jordà, haurà d’afrontar la lluita contra la crisi climàtica i la modernització del sector agrícola i pesquer amb la sequera com a teló de fons, un greu fenomen que en els últims mesos ha posat en el focus una conselleria de perfil mediàtic més aviat baix.

L’exalcalde de Vilablareix (Gironès) –ho va ser durant 11 anys, del 2011 al 2022– està en política des de molt jove. Es va llicenciar en Economia i els seus primers càrrecs polítics els va ocupar a la seva comarca. El 2003 va ser vicepresident del Consell Comarcal del Gironès i després va ser membre de la Diputació de Girona. Actualment presideix la Federació Regional d’Esquerra Republicana a Girona.

N’hi ha prou d’entrar ael seu perfil de Twitter per confirmar que realment és una persona amb trajectòria política i de partit. En els últims dies, ha tuitejat en contra dels acords municipals entre Junts i el PSC i abans es va implicar en la campanya electoral del seu poble, on ERC ha aconseguit la majoria absoluta.

Perfil continuista

Mascort arriba al càrrec des de dins de la conselleria, on fins ara era secretari general d’Agricultura i una persona de la màxima confiança de Jordà. En les últimes setmanes ha visitat els regants del Canal d’Urgell, ha participat en les infructuoses negociacions de la cimera de l’aigua i ha acompanyat Jordà a Madrid a l’hora de participar en la Taula de la Sequera.

Tenint en compte el continuisme, segurament no farà grans girs a Acció Climàtica, tot i que haurem d’esperar. És probable que es mantinguin les mateixes persones que fins ara en els càrrecs intermedis i que s’intenti continuar el llegat (inacabat) que deixa Jordà.

Notícies relacionades

Mascort, sense oblidar la sequera, haurà d’encarrilar problemes com la lentitud de la transició energètica a Catalunya o la desafecció dels agricultors amb l’Administració en els últims mesos, ja sigui pel que alguns consideren ajudes insuficients o per la gestió de la superpoblació de conills a Lleida. En l’horitzó, té dues lleis per aprovar: la dels residus i la del patrimoni natural.

També haurà d’acontentar el sector ambientalista. Aquí, queden per fer diverses coses: està per crear l’Agència de la Natura i la Comissió Europea està pendent de saber com Catalunya protegeix el delta del Llobregat. També hi ha pendent el repte de què fer amb el malmès delta de l’Ebre, una altra zona humida que representa la zona zero de la crisi climàtica a Catalunya.