La Generalitat prova un nou producte per allunyar els cabirols dels cultius

Un cabirol amb la seva cria.

Un cabirol amb la seva cria.

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Departament d’Acció Climàtica ha iniciat un assaig amb un producte natural per foragitar els cabirols dels camps agrícoles. Aquest producte preparat a partir d’oli d’origen animal s’ha aplicat en els cultius de fesol de Santa Pau, a la Garrotxa. L’objectiu és evitar que aquests mamífers en expansió se’n mengin els brots i facin malbé les collites.

A les comarques de Tarragona ja s’hi utilitza un repel·lent que s’aplica a les vinyes i que sembla que funciona amb èxit, segons assegura el Govern.

Ara s’ha decidit provar aquest nou preparat en un altre territori afectat per les incursions dels cabirols a les zones agrícoles.

La mesura està inclosa en el pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025. Aquest producte empireumàtic desprèn una olor que dissuadeix alguns animals vertebrats com els cèrvids i els cabirols, de la família de cérvols i daines.

Accidents de trànsit

Es distribueix en bossetes que es col·loquen sobre un pal de fusta als voltants del camp. Aquest repel·lent s’ha aplicat durant la sembra dels fesols, la fase més vulnerable del procés de cultiu. Se’n preveuen dues aplicacions més mentre duri el període inicial de creixement de la planta, fins al mes d’agost.

També es preveu aplicar aquest producte en punts negres de carreteres per encreuament de mamífers

Segons expliquen des de la conselleria, aquest element es podria arribar a utilitzar no només per protegir els camps sinó també per col·locar-lo en carreteres on s’han detectat punts negres d’accidentalitat per encreuaments de mamífers.

Notícies relacionades

A més, per frenar el creixement dels cabirols, s’està autoritzant la caça nocturna. La idea és capturar mascles i femelles fora del període oficial cinegètic per posar límit a l’expansió de l’espècie.

Des del maig fins aquesta segona setmana de juny, se n’han arribat a eliminar 90 exemplars per evitar danys agrícoles. També es treballa per millorar les tanques de protecció, que alguns individus aconsegueixen superar amb facilitat.