Salut masculina

Els experts aconsellen l’autoexploració de testicles per detectar càncer o altres malalties

Els experts aconsellen l’autoexploració de testicles per detectar càncer o altres malalties
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Gairebé totes les dones saben que convé autoexplorar-se les mames a la recerca de qualsevol canvi que pugui indicar que es pateix càncer o una altra malaltia. No obstant, l’autoexamen físic no és un comportament tan estès entre els homes, ja que no se n’han fet campanyes tan massives. No obstant, els experts ho recomanen, ja que un gest tan senzill pot servir per detectar el càncer de testicles –que es pot curar en el 95% dels casos, si es diagnostica en les seves fases inicials– o altres malalties.

Es tracta d’un tipus de tumors que es produeixen quan les cèl·lules dels testicles creixen i es multipliquen sense control, per la qual cosa es poden «crear nòduls o bonys palpables amb l’exploració, per això la importància de mirar i autoexplorar aquesta part del cos i consultar el metge davant qualsevol alteració», explica l’oncòloga María José Méndez Vidal, membre de la junta directiva de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i del Grup Espanyol de Tractament en Tumors Genitourinaris (SOGUG).

Van menys al metge

La recomanació cobra importància en un context en el qual els homes –malgrat haver augmentat la seva consciència sobre la cura de la salut– van menys al metge que les dones i se sotmeten a menys revisions preventives. Valors tradicionals i caducs associats a la masculinitat com a símbol de fortalesa estan al darrere, segons els experts, de la seva menor assistència als centres sanitaris. De fet, l’‘Enquesta Merck: Homes, càncer i tabús’ reflecteix que només un 43% dels homes se sotmet a controls rutinaris davant un 61% de les dones.

Aquests controls, no obstant, són importants. El càncer testicular és el més freqüent, entre els tumors sòlids, en adults joves d’entre 20 i 30 anys. I el de pròstata és el tumor de més prevalença en homes (de totes les edats, però més freqüent en la maduresa) i el tercer tenint en compte la taxa de mortalitat. SEOM calcula que el 2023 es diagnosticaran 29.002 nous casos de tumors de pròstata i 1.510 de testicle.

El procediment

Cap d’aquests dos tipus de tumors, en les seves fases primerenques, solen donar senyals ni presentar símptomes, per això la importància de sotmetre’s als cribratges i l’autoexploració dels testicles, si és possible, una vegada al mes i a partir de la pubertat, per familiaritzar-se amb aquesta part del cos i poder detectar qualsevol canvi evident.

Els metges expliquen que cal explorar cada testicle per separat, palpant suaument a la recerca de bonys i examinar el color de la pell. Convé fer-ho, afegeixen els sanitaris, després d’una dutxa, ja que la calor relaxa l’escrot, fet que beneficia l’exploració i és més fàcil de trobar si hi ha una cosa inusual.

Notícies relacionades

L’autoexploració és especialment recomanable en persones amb factors de risc, que són aquells amb un testicle que no ha descendit (criptorquídia), aquells amb un tumor previ de les cèl·lules germinals en un testicle o els que tinguin antecedents familiars.

A més, l’autoexploració podria servir per detectar altres patologies testiculars amb més incidència que el càncer en aquesta zona del cos.