Educació a Catalunya

@laselectivitat, el perfil d’apunts i mems sobre les PAU que ajuda més de 31.000 estudiants

¿Què n’ha sigut de la Marta i el Ramon, els dos alumnes que van treure un 10 en la selectivitat de l’any passat?

Consells de l’estudiant que va treure un 10 l’any passat

41.671 estudiants comencen aquest dimecres una selectivitat que es resisteix a canviar

La lleidatana Júlia Masanés va obrir aquesta comunitat virtual el 2018, el seu any, per oferir el punt de trobada i suport que ella va trobar a faltar

@laselectivitat, el perfil d’apunts i mems sobre les PAU que ajuda més de 31.000 estudiants

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels últims vídeos, penjat aquest dijous, és un missatge d’ànim del cantant de The Tyets, el grup trap català (¡i en català!) de moda. «¿Què passa ‘selectiviterus’? Vinga nois, molta sort per a aquests dies, no us preocupeu, que fa tot l’any que us prepareu per a això, i penseu que en res... ¡vacances!», els diu mentre sonen de fons les seves cèlebres ‘Ballarugues’, banda sonora dels patis dels instituts de mig país. Aquest és el nivell (llegeixi’s amb absoluta admiració, gens ni mica d’ironia).

El perfil d’Instagram @laselectivitat va ser creat el 2018 per Júlia Masanés, una estudiant de Lleida que es va sentir poc recolzada durant el seu relativament recent pas per la selectivitat i va decidir crear «una comunitat» per ajudar els seus. Cinc anys després, compta amb més de 31.000 seguidors a Instagram (xifra espectacular, tenint en compte el seu nínxol: aquest any s’examinaran 41.677 persones).

«La gran majoria de seguidors, un 80%, són la generació 2005, que es presentarà a les proves aquest any», descriu, identificant el ‘target’ a la perfecció, Àlex Ortí, estudiant d’INEFC i ‘soci’ de Masanés. Ell va passar per l’angoixant tràngol de les PAU en el pandèmic 2020 (dos anys després que la Júlia), amb tot el que això significa, i es va sentir tan acompanyat per aquesta comunitat que, després d’un any sabàtic en què precisament es va formar en xarxes socials, va decidir afegir-s’hi. Des d’aleshores, treballa mà a mà amb la Júlia. Ella a Lleida, ell a Barcelona.

La gran virtut de la celebrada @laselectivitat –als mòbils d’un percentatge altíssim d’estudiants de segon de Batxillerat catalans– és que combina un ‘drive’ amb ordenadíssims apunts que valen or amb grups de Telegram per assignatures, perquè els estudiants puguin compartir dubtes i enviar-se caloreta amb vídeos com el de The Tyets o mems en els quals, bàsicament, fan divertida autoparòdia.

Notícies relacionades

«L’humor és superimportant», explica la ‘mare’ del projecte, que està estudiant un màster després d’acabar el grau d’Educació Primària. Per a la Júlia i l’Àlex tan important és tota la informació i orientació acadèmica que els ofereixen –que és molta– com fer-los riure. «Fa tot un any que són l’institut rebent la pressió de la selectivitat, la selectivitat, la selectivitat, cada dia, i això suposa molt estrès i molts nervis per a l’estudiant; nosaltres busquem, a més d’ajudar-los a estudiar, acompanyar-los, fer de pont perquè s’acompanyin entre ells, i, també importantíssim, fer-los riure», resumeix la jove, que insisteix que la selectivitat l’aprova tothom (37.563 dels 39.767 que es van presentar l’any passat) per treure tensió als gairebé 42.000 que les començaran dimecres vinent.

I, l’acompanyament, no acaba divendres, quan acabin els exàmens. Quan acaba la selectivitat i surten les notes –el 22 de juny–, obren grups de Whatsapp de cada grau per universitats, perquè els estudiants es coneguin abans de començar i arribin a la facultat més tranquils. En un sopar preprimer dia de classe dels futurs estudiants de Medicina a la UPF organitzat a través d’aquest grup de Whatsapp es van fer amics la Marta i el Ramon, els dos estudiants que l’any passat van treure la nota màxima a la selectivitat i que ara, un any més tard, comparteixen aula i pràctiques a la carrera.