Entrada en vigor

Com sol·licitar la baixa per regla dolorosa: aquests són els requisits

  • Demanar la baixa per menstruació incapacitant és possible des d’avui divendres

  • «Que no et diguin que el dolor de regla és normal»: les afectades d’endometriosi diuen prou

Com sol·licitar la baixa per regla dolorosa: aquests són els requisits

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous entren en vigor les noves baixes per regla dolorosa incloses en la reforma de la llei de l’avortament aprovada al febrer, que inclouen també permisos per interrupció voluntària o involuntària de l’embaràs i a partir de la setmana 39 de gestació.

No obstant, no tots els dolors incapacitants per menstruació tenen dret a baixa segons la nova norma. ¿Quins són llavors els requisits? ¿Com s’ha de sol·licitar?

Tenir diagnosticada una dismenorrea secundària

La reforma de l’avortament reconeix per primera vegada «la situació d’incapacitat derivada d’una dismenorrea generada per una patologia prèviament diagnosticada»: és a dir, l’existència d’una menstruació dolorosa que no permeti la realització de les activitats diàries sempre que hagi sigut acreditada per un metge i es tracti d’una «dismenorrea secundària». Aquest tipus de diagnòstic és l’associat a patologies com endometriosi, miomes, adenomiosi o altres malalties com inflamació pelviana, pòlips endometrials, ovaris poliquístics o dificultat en la sortida de sang menstrual.

Baixes anuals

Aquestes baixes podran tenir caràcter anual, i s’hauran de renovar d’any en any, segons l’historial clínic de la pacient. Així, no hi haurà necessitat de sol·licitar la baixa cada mes, i la treballadora només haurà de presentar la seva part de baixa anual abans del 30 de gener de cada any. A més, una altra de les novetats és que la dona que sol·liciti la baixa cobrarà la prestació des del primer dia, a diferència d’altres contingències comunes. La quantia de la prestació encara està per definir, però l’habitual és el 60% de la base reguladora.

Permisos limitats

Per aquesta raó, des de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) s’estima que el nombre de dones que podran acollir-se a la baixa per menstruació serà limitat.

El president de l’organització, Txantón Martínez-Astorquiza, assenyala que entre el 15 i el 20% de les que pateixen dismenorrea primària, és a dir, dolor menstrual, no tenen diagnosticat un motiu reconegut. Per tant, aquest grup de persones no poden accedir al permís, malgrat que «moltes vegades aquesta dismenorrea primària és tan dolorosa o tan incapacitant com les secundàries», afirma el ginecòleg.

Acudir al ginecòleg

Atès que un gruix de dones en queden fora, el president dels ginecòlegs proposa que els permisos per menstruació incapacitant els gestioni un ginecòleg que faci les «proves pertinents» a les pacients que pateixin aquesta malaltia i que, en cas que aquestes no millorin amb el tractament, pugui oferir-los la baixa.

Serà el facultatiu qui decideixi si el dolor és incapacitant i també qui determini el nombre de dies durant els quals s’estendrà la baixa.

Temes:

Baixa laboral