Urbanitzacions forestals

Veïns de Cubelles, preocupats per l’estat de la seva urbanització: «Vivim en un polvorí»

Els afectats tenen por que l’incendi que hi va haver al març es repeteixi de forma més greu a l’estiu

  • La meitat de municipis catalans amb bosc no disposen del pla de delimitació obligatori

  • Més ferotges i extensos: Catalunya registra el primer trimestre amb més incendis en 10 anys

Veïns de Cubelles, preocupats per l’estat de la seva urbanització: «Vivim en un polvorí»

Pau Martí

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Sebastián Cuenca va canviar de casa quan tenia vuit anys. Els seus pares el van portar a viure a una zona plena de bosc, dins del municipi de Cubelles (Garraf). «En aquell moment érem molt pocs, només havien arribat els primers ‘colons’, per dir-ho d’alguna manera, i es començaven a parcel·lar els terrenys. Viure a 40 minuts de Barcelona i amb un paisatge agradable i a prop de la platja era fantàstic», recorda.

Va viure els canvis dels anys noranta i els 2000: «La zona va fer una explosió, amb els ‘booms’ econòmics. Va venir més gent i es van anar ocupant els terrenys disponibles fins que es van construir totes les cases que tenim avui».

Cuenca té 57 anys i encara viu a la urbanització MasTrader. Comparteix veïnat amb els seus fills i amb altres veïns. A l’alegria de dècades enrere, ara se suma la preocupació per l’estat dels solars forestals abandonats. Amb l’arribada de la calor, tem per la urbanització: «Amb un incendi, tot això podria cremar greument».

Al març, ja van tenir un avís, quan es va declarar un foc a l’àrea del Corral d’en Cona, un altre nucli de cases pròxim. «La nostra urbanització, com les altres que tenim aquí a prop, sempre ha estat envoltada de bosc», detalla. «El problema és que en algunes zones la falta de manteniment s’ha acumulat any rere any», afegeix.

«L’incendi de març va ser petit de casualitat, les masses forestals són a prop de les cases i podríem haver tingut un problema seriós per culpa de la deixadesa», opina Cuenca. Arbustos, matolls, i arbres creixen sense control a prop de les cases, i, segons expliquen els veïns, no es compleix amb l’obligació de mantenir franges de seguretat i distancia entre arbres i vivendes.

Arbustos i matolls, segons expliquen els experts, són grans propagadors d’incendis. I més en una situació de sequera com l’actual, un escenari que encara genera més nerviosisme a Mas Trader.

Un exemple més

Per posar fre a la situació, d’algun temps ençà els veïns es van organitzar per exigir a l’ajuntament que actuï d’ofici, ja que no ho fan els propietaris. Però la situació persisteix. El seu cas només és un exemple més de les milers de cases que hi ha a Catalunya envoltades d’arbres i brossa.

Notícies relacionades

En total, són més de 700 urbanitzacions en terrenys forestals. Els incendis dels últims anys confirmen el risc a què estan exposats veïns com Cuenca. Aquesta primavera, no només s’han cremat tres hectàrees d’una urbanització a Cubelles. També hi va haver un altre foc a Calafell, al veïnat de Can Mel.

Aquest primer trimestre que ja hem deixat enrere, amb dades de rècord, és un preludi del que pot passar a l’estiu, adverteixen els bombers de la Generalitat. L’any passat els va tocar patir les conseqüències dels incendis als veïns de la urbanització River Park, al Pont de Vilomara (Bages). Però cada any, a Catalunya, arrenca la campanya d’incendis amb centenars de cases en perill i sense les franges de delimitació obligatòries fetes.