Mètode pioner
¿Per què una avioneta sobrevola Catalunya disparant rajos làser contra els boscos?
Es tracta d’un nou dispositiu clau per a la prevenció d’incendis
Científics dels EUA i Almeria desenvolupen un sistema per avaluar com els boscos superen la sequera
Pla pioner a Europa: la Vall d’Aran deixa avançar el foc sota control per prevenir incendis
Ja fa mesos que una avioneta sobrevola Catalunya a baixa altura amb una tecnologia làser incorporada anomenada ‘lídar’ (Laser Imaging Detection and Ranging). Es tracta d’un dispositiu que determina la distància des d’un emissor làser fins a un objecte o superfície.
En aquest cas, la superfície són els boscos catalans. I l’objectiu és mapar al detalll’estat d’aquestes arbredes: «Es pot determinar l’altura de la vegetació, dels matolls, i saber fins a quin punt un bosc és madur». Els rajos làser reboten contra el terra o la vegetació. Llavors, es calcula el temps que el llamp triga a tornar. D’aquesta manera es pot saber en alta resolució quin és el relleu del terreny.
«Descobrir si hi ha sotabosc o no i comprovar l’heterogeneïtat o homogeneïtat de la vegetació és clau per avaluar la salut de cada bosc», explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Una vegada les dades s’analitzen, es pot preveure també el risc d’incendi existent.
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya és qui s’encarrega de realitzar els vols, i el CREAF treballa amb les dades per realitzar investigacions. «El que no es pot saber són els efectes de la sequera. Això es deriva a imatges del satèl·lit Sentinel, que mostra des de dalt el grau de verdor de les plantes cada 10 dies. Així es pot anar veient com canvia».
Desconegut matoll
Amb aquesta tecnologia ja es van fer dos vols (un el 2008-2011 i un altre el 2015-2016) per mapar Catalunya. No obstant, la tecnologia que s’utilitza aquest any donarà resultats millors i més precisos sobre l’estructura de la vegetació.
L’aparell anterior no mostrava amb exactitud els arbustos baixos i els matolls. «Amb els actuals vols, la precisió serà més gran. I això és important de cara a la prevenció d’incendis, ja que quan el foc comença en camins o carreteres sol propagar-se amb força a través de matolls», explica Vayreda.
Els matolls són els grans desconeguts de Catalunya, assegura l’investigador. A finals d’any, quan acabin els vols, si tot funciona com està previst, s’obtindrà un mapa detallat de la maduresa o la joventut de cada massa forestal, un pas important de cara al coneixement científic i a la predicció de focs.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Aritmètica parlamentària El Govern central negocia in extremis amb Junts per salvar la pujada de les pensions després del no del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Sanció «molt greu» Treball multa Glovo per preguntar en les seves entrevistes de feina per la identitat de gènere dels candidats