En cassació

El Suprem confirma les condemnes de fins a 12 anys a ‘la manada’ de Manresa

  • ‘La manada’ de Manresa condemnada només per abús

20190708 444834 videoacusadosmanadam2019070815280581 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha rebutjat tots els recursos plantejats contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va confirmar les penes d’entre 10 i 12 anys de presó imposades per l’Audiència Provincial de Barcelona per a cinc joves acusats d’un delicte d’abús sexual a una noia menor de 16 anys, comès a Manresa l’octubre del 2016, que es va conèixer com ‘la manada’ de l’esmentada localitat. 

La Sala Penal rebutja íntegrament els recursos de tres dels condemnats, que van ser els únics plantejats contra la sentència, ja que els altres dos condemnats no van recórrer. Sí que ho havien fet tots ells davant el TSJC, que va desestimar els recursos i va estimar en part els de les acusacions personades, cosa que va suposar que la indemnització que havien de pagar a la víctima s’elevés de 12.000 a 60.000 euros.

La sentència que ara ha guanyat fermesa va ser dictada per l’Audiència el 2019. El tribunal va condemnar per abús sexual al declarar «acreditat que la víctima, mentre es produïen els fets, i des del moment abans fins a hores després de l’ocorregut, es trobava en estat d’inconsciència, sense saber què feia i què no feia, i, conseqüentment, sense poder determinar-se i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals que van mantenir amb ella la major part dels processats, els quals van poder portar a terme els actes sexuals sense utilitzar cap mena de violència ni intimidació». Per això, sostenia, «s’està davant la hipòtesi que considera abusos sexuals no consentits, tot i que en aquest cas el consentiment seria irrellevant atesa l’edat de la víctima.»

Violar-la per torns

Notícies relacionades

Els fets van tenir lloc el 26 d’octubre del 2016 en una festa de Halloween celebrada en una fàbrica abandonada de la capital del Bages, situada en una zona aïllada a prop del campus de la zona universitària. Un dels acusats, que coneixia la víctima, se la va emportar a un lloc apartat, la va violar i després va animar d’altres a fer-ho per torns.

Quant a l’edat de la víctima, de qui els acusats van declarar que ignoraven que era menor d’edat, la sentència d’instància va ser contundent. «En el judici oral, celebrat gairebé tres anys després dels fets,» quan la víctima en tenia 14, «el tribunal ha pogut comprovar que l’aspecte físic de la noia continua tenint una aparença d’adolescent incipient [...], de manera que els processats no podien confiar raonablement fa tres anys que la noia tenia llavors 16 anys, i si no van fer res per assegurar-se d’aquesta dada va ser perquè els va resultar indiferent».