A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

La fiscal eleva l'acusació a 'La manada' de Manresa d'abús a agressió sexual

Sol·licita penes de 14 i 15 anys als sis acusats per haver violat una menor l'octubre del 2016

L'acusació pública aplica el criteri del Suprem sobre l'atac sexual a una jove en els Sanfermines

558d9435-de75-4430-963a-a3dabb0df15a-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La seva primerenca edat, 14 anys, «la seva complexió menuda», les casetes d’una antiga fàbrica abandonada on denuncia que la van violar, la ingesta d’alcohol i drogues que «feia que tingués ennuvolades tant l’entesa com la voluntat i la seva capacitat de reacció», la «superioritat numèrica» dels seus agressors, tots ells adults i de més complexió, i una «actuació criminal orquestrada, successiva i grupal». Una escena que la fiscal Elena Contreras va definir aquest dilluns com a «intimidació ambiental» i que va originar que elevés d’abús a agressió sexual la qualificació jurídica contra els sis membres de la coneguda com ‘La manada’ de Manresa que són jutjats a l’Audiència de Barcelona. Aquest canvi va comportar que l’acusació pública reclamés per a ells per aquest delicte 14 i 15 anys de presó (abans 10 i 12 anys). A un dels implicats se li demanen 10 anys més per obstrucció a la justícia i a un setè, que va mirar l’acció i es va masturbar, una multa.

La fiscal va aplicar la recent doctrina dictada pel Tribunal Suprem en la qual va augmentar de manera considerable la sentència contra ‘La manada’ que va agredir sexualment una noia madrilenya en els Sanfermines del 2016 a Pamplona i que va donar nom a les violacions en grup. Contreras no ho va poder deixar més clar. Al seu parer, els sis imputats per la violació «per torns» del 29 d’octubre del 2016 d’una noia en una fàbrica abandonada de Manresa «van actuar en grup» i «orquestrats per un dels acusats».

No van fer cas ni al fet que la noia estigués embriagada (en el judici va reconèixer que només tenia flaixos) ni que fos menor d’edat. Al contrari, segons l’acusació pública, els sis nois es van aprofitar d’aquesta situació de vulnerabilitat per «quedar impunes» i trencar «la voluntat i possibilitat de reacció» per part de la víctima. La fiscal Contreras no ho va poder dir més clar en l’última sessió del judici: «No s’ha d’exigir a la víctima que sigui una heroïna», quan en realitat era una noia amb «molta por».

«Menyspreu» a la menor

El focus no s’ha de posar en ella, va insistir, sinó en els agressors. «Amb una actuació en grup és difícil defensar-se i oferir resistència», va insistir. Va recordar que els processats «van menysprear» la noia en la seva «condició d’adolescent i de dona». «És com si trepitgessin el cos de N. [la víctima] per muntar-se una gresca», va recalcar. La noia «no va consistir» tenir relacions sexuals amb els implicats i «va tenir por abans i després».  Aquesta complexa situació i l’exhibició d’una arma, pel que sembla de foguejament, per part d’un dels sospitosos van crear aquesta «intimidació ambiental».

La fiscal va mantenir que la prova que existeix contra ‘La manada’ no només és producte de la declaració de la víctima, sinó també de dos testimonis que eren a la festa. Una amiga va explicar al tribunal que a l’entrar a la caseta va veure com un dels acusats, a qui va identificar, estava penetrant la menor d’edat i com la resta miraven amb els pantalons abaixats. «Hi ha prou prova per desvirtuar la presumpció d’innocència», va argumentar Contreras.

Les declaracions d’aquests testimonis han sigut claus per a l’acusació, però també la investigació policial que va revelar les converses per WhatsApp que van mantenir la víctima i els acusats entre ells. «Van convertir la menor en un objecte sexual», va descriure la representant del ministeri públic en el seu informe. «Tenia molta por, estava avergonyida i atabalada per la situació que va patir, però va tenir la valentia de denunciar i explicar els fets». Segons la fiscalia, la seva declaració és persistent i versemblant. «La víctima no fabula», va concloure la fiscal.

Taques de semen

A aquest conjunt de proves s’ha d’afegir la prova de l’ADN de les taques de semen trobades a la roba de la víctima. Els forenses van explicar aquest dilluns que en la majoria dels casos no s’ha pogut determinar el perfil genètic, perquè les restes no tenien prou qualitat per a ells, tot i que alguns eren d’origen masculí. En un cas, això sí, coincidia amb el perfil d’un dels acusats.

Notícies relacionades

Els fets van tenir lloc quan la menor va acudir a una festa al camí de la Torre d’en Vinyes de Manresa. La fiscalia afirma que un dels agressors, Bryan M., se la va endur a una caseta annexa a la nau de la fàbrica on se celebrava la festa i allà «li va introduir el penis a la vagina». Al cap d’una estona, aquest acusat es va dirigir a en Walter, un altre dels implicats, dient-li: «Va, et toca a tu, 15 minuts cada un i no tardis».

Durant els respectius torns, les defenses van coincidir a criticar la investigació «dirigida, parcial i condicionada» pel relat de l’amiga de la víctima, a qui van acusar d’«influir» la menor en el seu discurs. Tots van assenyalar les «contradiccions» que, segons la seva opinió va cometre la víctima en les seves declaracions i van qualificar de «molt forçada» l’explicació que ha ofert en la vista.