Audiència de Barcelona

Quatre dones aconsegueixen la condemna de tres acusats d’explotació sexual a Barcelona

Un tribunal imposa gairebé 20 anys de presó al principal imputat per immigració il·legal i tràfic d’éssers humans

  • Més de la meitat de les víctimes de tràfic són menors de 24 anys

  • Radiografia del puter: «No venen en platets voladors, pot ser qualsevol»

Quatre dones aconsegueixen la condemna de tres acusats d’explotació sexual a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passava una mala situació econòmica al seu país, Veneçuela, quan José Antonio L. la va contactar. Li va oferir venir a Espanya i li va assegurar que podria obtenir importants ingressos si es dedicava a fer massatges i, si ho volia, «amb final feliç», és a dir masturbant el client. Era totalment voluntari, però a l’hora de la veritat, la jove (la testimoni protegida TPX18) va descobrir que havia sigut enganyada i que se l’obligava a mantenir relacions sexuals.

Aquesta és una de les quatre dones que han aconseguit portar José Antonio L., Johanes Ezequiel B. i Adrián Orlando P. al banc dels acusats. L’Audiència de Barcelona ha condemnat el primer a 19 anys i sis mesos de presó per tres delictes d’immigració il·legal en concurs amb tràfic d’éssers humans i explotació de la prostitució. A un altre imputat, Johanes Ezequiel M., el tribunal li ha imposat sis anys però només per un cas, i al tercer, Adrián Orlando R., dos anys de presó per un delicte de promoció de la prostitució.

La sentència dictada per la Secció 21, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, relata que José Antonio i Adrián Orlando, des del setembre del 2017 fins a finals del 2018 van ser parella de fet i van conviure durant uns mesos a Barcelona. Johanes Ezequiel vivia també a la capital catalana, però en un altre pis, i és el germà de José Antonio, del qual «no consta» que «tingués feina ni fonts d’ingressos diferents dels generats per l’explotació de les víctimes», incideixen els magistrats. Han sigut les declaracions d’aquestes quatre dones la base de les seves condemnes.

En el cas de la jove TPX18 i després d’acceptar la proposta, José Antonio es va encarregar de totes les gestions necessàries perquè viatgés a Espanya simulant que era turista. Per a això, va treure els passatges d’avió i l’assegurança mèdica. Un germà va anar a buscar-la a Veneçuela. Una vegada a Espanya, l’imputat va exigir a la dona 12.000 euros en paga de tots els tràmits que havien efectuat, que incloïa el bitllet d’avió, la compra d’un mòbil i allotjament i menjar a casa seva durant tres mesos.

Maltractaments i amenaces

La dona va arribar a Espanya el 20 de setembre del 2017. Al cap de pocs dies, José Antonio li va concertar un massatge. Ja en el seu primer servei va descobrir que «havia sigut enganyada» i que no era cert que pogués escollir fer o no un massatge amb «final feliç». El client el va obligar a mantenir relacions sexuals i, per aconseguir-ho, la va colpejar. A més, no li va pagar un dels dos serveis consecutius.

Notícies relacionades

Quan la noia, plorant, li va comunicar el que havia passat a aquest imputat, aquest, «amb indiferència», segons la sentència, li va dir que això passava la primera vegada. Al descobrir l’engany, la víctima va mostrar la seva intenció de no prestar-se a exercir la prostitució, però l’acusat «la va comminar» que ho fes, sota l’amenaça de comunicar a la seva família veneçolana a què es dedicava a Espanya i a enviar-los fotografies en què apareixia amb poca roba i que es publicitaven per captar clients.

La jove va exercir la prostitució 43 dies, en jornades de 9 del matí a 10 de la nit, sense interrupció ni descans, més que els forçosos al no tenir cites concertades. Fins i tot se la va obligar a fer-ho tenint una infecció vaginal. En aquell període va obtenir uns ingressos de 12.000 euros, dels quals no va veure res. Els diners se’ls va quedar José Antonio. La dona va recobrar la seva llibertat quan el seu capturador va considerar que li havia pagat el suposat deute, no complint tampoc la promesa de donar-li allotjament i menjar durant tres mesos. El tribunal relata el cas de dues altres dones veneçolanes que van caure a la xarxa de José Antonio, que controlava l’agenda. Els magistrats estimen també que Johanes Ezequiel M. va fer el mateix amb una altra víctima, la testimoni protegida TPX20, que va dir que s’havia sentit «sola, utilitzada i enganyada».