Investigació en marxa

Els autors del doble assassinat de Salou van disparar amb armes de guerra a prop de famílies amb criatures

Els Mossos estan en contacte amb les autoritats franceses per localitzar els responsables de dos homicidis cada vegada més vinculats al crim organitzat

  • Els assassins de Salou van cosir a trets les dues víctimes quan eren al cotxe

  • Els Mossos busquen els autors d’un tiroteig mortal a Salou

Els autors del doble assassinat de Salou van disparar amb armes de guerra a prop de famílies amb criatures

MAR ROVIRA / ACN

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els tres assassins que van cosir a trets dos homes a Salou aquest dimecres van utilitzar fusells automàtics. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, una de les armes que els Mossos d’Esquadra van trobar al Renault Captur que els agressors van utilitzar per fugir després de matar els seus objectius era un kalàixnikov, el mateix model que van fer servir els terroristes gihadistes en les matances de Charlie Hebdo o la discoteca Bataclan, una arma de guerra

Únicament l’exèrcit o algunes unitats d’elit dels cossos de seguretat tenen armes de foc de la mateixa letalitat, capaces de travessar armilles antibales com les que protegeixen els policies. Existeix preocupació en el si dels Mossos per la potència de foc que van utilitzar els assassins en un lloc públic on, a més, hi havia famílies amb menors. Aquest diari ha entrevistat diversos testimonis, com l’Eric, l’Othman, el Cristiano o una dona que prefereix no revelar el seu nom. Es tracta de ciutadans que dimecres, poc abans de les onze de la nit, quan es va produir el tiroteig, eren a prop del complex d’apartaments Salou 4 You, on van passar els fets.

Pluja de bales entre famílies 

Les víctimes del tiroteig eren dos homes de nacionalitat francesa que s’allotjaven en aquest hotel. Van ser sorpresos pels assassins quan eren a l’interior d’un Citroën aparcat al costat de les escales de l’entrada principal del Salou 4 You. Els tres atacants, encaputxats, van sortir del seu cotxe, van envoltar el vehicle i van obrir foc amb els fusells automàtics. 

L’Eric, l’Othman i el Cristiano van sentir els trets i descriuen que els assassins van efectuar dues ràfegues que van sonar com les d’una «metralladora», un soroll compatible amb el kalàixnikov, o amb un fusell automàtic fabricat a imatge i semblança seva. Les proves de balística hauran de confirmar ara si l’arma llarga intervinguda al cotxe de l’àrea de servei que pretenien cremar és l’arma del doble crim o, per contra, en van utilitzar una altra que es van emportar els dos que van aconseguir escapar.

Malgrat la potència de foc, un dels dos homes va poder sortir del cotxe i córrer uns metres. Però també va ser abatut. Aquest recorregut, que va fer sota la pluja de bales dels assassins, pot explicar en part que s’hagin trobat impactes de bala en almenys tres cotxes diferents del Citroën de les víctimes. O a façanes d’edificis de la plaça on és l’hotel o al mateix vidre del Salou 4 You. Una de les bales va entrar per la finestra del pilot del cotxe de l’Eric i va sortir per la del copilot. El Cristiano té una bala al tauler del seu vehicle. L’Othman estava entrant a l’hotel amb la seva dona i els seus dos fills petits en el precís instant en què va començar l’atac. Va sentir els trets i va haver de posar-se a córrer cap al vestíbul amb els nens, molt petits. La dona que prefereix no revelar la seva identitat estava sopant amb les seves netes en un balcó ubicat a pocs metres del lloc atac i van haver de córrer a refugiar-se al pis.

Granades de mà

Un dels tres assassins va ser arrestat poc després del doble crim, cap a les 23.30 hores. Els Mossos van localitzar el Captur que havien utilitzat per perpetrar el crim en una àrea de servei de l’AP-7, ubicada a uns 20 quilòmetres de Salou en sentit França. Possiblement tenien un altre cotxe disposat per prosseguir la fugida i els agents els van sorprendre quan un d’ells estava intentant cremar el Captur per esborrar les empremtes. Els policies el van capturar i van impedir que el cotxe cremés.

Aquesta intervenció ha permès als Mossos recuperar les armes que hi havia al Captur: pistoles, un kalàixnikov i dues granades de mà. Que s’haguessin plantejat utilitzar aquestes granades, que poden provocar una explosió potent en un lloc públic, també inquieta els Mossos. Per poder traslladar les dues granades es va requerir l’activació dels TEDAX –els especialistes en manipulació d’explosius–. 

Crim organitzat francès

Notícies relacionades

Els Mossos sospiten que els dos assassins que van fugir van pujar a un altre cotxe i van poder travessar la frontera aquella mateixa nit. Per això estan en contacte amb les autoritats franceses i, al disposar d’un arrestat, la investigació avança en la direcció correcta, remarquen a aquest diari fonts policials. 

Detalls com que el Captur intervingut té matrícula de Marsella, sumats a la potència de foc utilitzada o a les característiques del doble crim –una execució sense discussió prèvia–, apunten que el tiroteig de Salou es va tractar d’una acció semblant a la que va succeir també en aquest municipi fa un any, el 9 de maig del 2022, quan tres pistolers de Valence (França) van assassinar al centre del poble un membre d’una banda rival que estava de vacances. És a dir, per segona vegada en 12 mesos, un altre capítol de sang entre membres del crim organitzat francès a Salou. 

Temes:

Successos