Narcotràfic

Resolt el crim de Salou: els assassins van aprofitar que el seu rival estava sol i de vacances

  • Els Mossos remarquen que tot hauria sigut més difícil sense la intervenció dels ciutadans que aquella nit van impedir la fugida d’un dels assassins

Varios ciudadanos retienen al autor del tiroteo mortal en una zona de ocio de Salou

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al volant d’un Renault Clio, els tres homes van sortir armats amb pistoles de Valença, una ciutat francesa ubicada al sud de Lió, i van recórrer durant la nit del 9 de maig de l’any passat els 640 quilòmetres que els separaven de Salou. Van parar només per posar gasolina. A Salou, van passar el dia comprant roba i entretenint-se als bars. I a les 22.50 hores van fer la feina per a la qual havien vingut des de França: matar un home de 24 anys, membre d’un grup de traficants rival.

La víctima havia anat a passar uns dies de vacances a la costa catalana i els seus enemics sabien on era i que estava sol. Per això van aprofitar aquesta oportunitat per acabar amb la seva vida. Quan passejava pel carrer Saragossa, just davant del restaurant El Abuelo, els tres homes el van sorprendre. Un va treure un revòlver i el va cosir a trets. Després, van emprendre la fugida, a la recerca del Renault Clio.

Xavier Tenorio, sergent de la Unitat Territorial d’Investigació dels Mossos a Tarragona, ha explicat que arribar fins a ells hauria sigut molt més complicat sense la «proesa» que van protagonitzar els ciutadans aquella nit. Aquell dilluns feia bon temps a Salou, les terrasses de la zona turística estaven raonablement plenes i la ràfega de trets i els crits posteriors van paralitzar la seva activitat. Alguns cambrers i clients, que van sortir a veure què passava, van topar amb els tres fugitius i es van abalançar sobre un d’ells. Tenorio creu que ignoraven que anaven armats i que acabaven de matar. No van tardar a descobrir-ho. Tal com s’aprecia en el vídeo que publica aquest diari, que recull el moment de la contenció, un dels presents repara en aquest fet: «té una pistola». La portava lligada al turmell.

La fugida

Els altres dos francesos van deixar enrere el seu company, van pujar al Clio i van emprendre la fugida. A prop de Tarragona, van parar en un McDonald’s. Les càmeres de seguretat d’aquest establiment van captar com, abans d’entrar, deixaven una bossa de plàstic a sota d’un dels contenidors.

Mentre sopaven alguna cosa ràpid, una patrulla dels Mossos, que formava part del dispositiu activat per mirar de trobar-los, es va acostar al McDonald’s. La presència dels policies va fer que els dos fugitius sortissin precipitadament del local i no recollissin la bossa de plàstic abandonada a sota del contenidor.

Amb el Clio, van conduir fins a la Jonquera i van prendre una pista forestal per arribar fins als límits de la frontera. Allà van canviar de vehicle i van entrar a territori francès. Un dels dos que havien aconseguit fugir era l’autor material dels trets, de tan sols 20 anys.

Identificats dos presos

El sergent Tenorio posa en relleu la contenció dels ciutadans, perquè això va permetre als investigadors posar la investigació en la direcció correcta des del principi. L’arrestat, que portava documentació falsa a sobre i no havia utilitzat la pistola que amagava al turmell segons va comprovar balística, tenia antecedents a França, per tràfic de drogues i accions violentes vinculades a aquesta activitat criminal. El 12 de maig, tres dies després, els investigadors van trobar el Clio abandonat al costat de la frontera. I no va tardar a aparèixer tampoc la bossa de plàstic del McDonald’s, que contenia l’arma del crim –el revòlver sí que havia disparat aquella nit– i algunes peces de roba.

A la pistola hi havia empremtes dactilars que van entregar la identitat de l’assassí i al Clio la policia científica va trobar les del tercer implicat en l’homicidi. La roba que hi havia a la bossa era la mateixa que havien comprat durant el dia dels fets a Salou.

Col·laboració amb França

Notícies relacionades

Els Mossos, després d’identificar gràcies a la lofoscòpia els dos fugitius, van entregar tota la informació del cas a les autoritats franceses, que van respondre que els dos homes que havien pogut fugir de l’escena del crim eren en aquell instant a la presó. Un d’ells havia sigut detingut per un delicte menor, i l’altre, per haver intentat matar una altra vegada. El jutjat de Tarragona que ha tutelat aquesta investigació es va coordinar amb la justícia francesa, a través d’Eurojust, i va enviar a Valença, el febrer passat, el detingut pels ciutadans a Salou. Malgrat que el crim es va cometre a Espanya, les parts han acceptat que es jutgi a França: tant la víctima com els agressors són francesos.

El sergent Tenorio ha detallat que, tot i que les causes que van motivar l’assassinat no estan del tot clares, el mort pertanyia a un grup criminal enfrontat amb el dels assassins pel tràfic de drogues a Valença. «Volien venjar-se d’ell i van decidir aprofitar la debilitat que suposava que es trobés de vacances a Salou», conclou.