Violència sexual

Un osteòpata s’enfronta a 111 anys de presó acusat d’abusar de 23 pacients

L’acusat, especialitzat en embaràs i postpart, es defensa dient que «possiblement no va saber fer més bé» els tractaments

  • L’última versió d’Alves tampoc aclareix la lesió de la víctima ni la distribució de les empremtes al lavabo

  • La ‘secta’ del pederasta d’Arenys de Munt: violacions, pallisses i mentides

Un osteòpata s’enfronta a 111 anys de presó acusat d’abusar de 23 pacients

ACN

3
Es llegeix en minuts
EFE

La fiscalia demana 111 anys de presó a un osteòpata acusat d’abusar sexualment de 23 pacients a qui presumptament feia tocaments a les parts íntimes aprofitant-se de la seva confiança, la majoria en tractaments de pre i postpart, i que s’ha escudat avui en el fet que actuava amb finalitats terapèutiques.

A la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona ha arrencat aquest dimarts el judici contra l’osteòpata, Sergi M.P., en una vista que, després del breu interrogatori a l’acusat, continuarà les dues setmanes vinents a porta tancada, a petició de la fiscalia i de les acusacions particulars, per protegir la intimitat de les víctimes.

Petició d’inhabilitació

En concret, la fiscalia demana per a l’acusat 10 anys de presó per un delicte d’abús sexual continuat amb penetració, 56 anys en total per set delictes d’abús sexual amb penetració, 39 anys més en total per 13 delictes d’abús sexual i 6 anys en total per dos delictes d’abús sexual continuat.

A més dels 111 anys de presó, el ministeri públic en demana també la inhabilitació pel mateix període i que l’acusat indemnitzi les víctimes amb un total de 255.000 euros pels danys morals i psicològics soferts.

Prepart i postpart

Segons la fiscalia, l’acusat, que ha arribat a estar en presó preventiva per aquest cas, va cometre els delictes sexuals entre el 2013 i el 2016 a un total de 23 dones que anaven a la seva consulta, a casa seva i en una consulta privada, a Barcelona i Sant Cugat del Vallès (Barcelona), per rebre tractaments d’osteopatia, majoritàriament de prepart i postpart.

Per al ministeri públic, l’osteòpata es va aprofitar del «principi de confiança» que les pacients tenien amb ell, atès el seu prestigi professional, per fer-los tocaments íntims sense el seu consentiment. Així, segons la fiscalia, per satisfer els seus «instints libidinosos» Sergi M.P. es va aprofitar de la facilitat que li proporcionava el fet de mantenir amb les víctimes una relació de metge i pacient, «prevalent-se de la bona fe i de la confiança dipositada per elles en l’acusat».

Tocaments a una pacient adormida

L’acusat, diplomat en Fisioteràpia, va fer tocaments que, segons la fiscalia, no tenien «relació» amb el tractament sol·licitat per les víctimes, d’una de les quals va arribar a abusar sexualment en les set visites que li va fer.

En algun cas, les víctimes es van mostrar molt incòmodes amb els tocaments íntims a què els sotmetia suposadament l’osteòpata, fins al punt que una l’hi va manifestar i ell li va dir que «arribarien fins on ella volgués», mentre que una altra li va demanar que deixés de fer-ho, segons la fiscalia. L’acusat també les tocava amb força i, en un cas, va fer tocaments a una de les víctimes aprofitant que s’havia adormit, segons la fiscalia.

«Eminència en el seu camp»

L’advocada de set de les víctimes, Laia Serra, ha explicat als periodistes que l’acusat era una «eminència» en el seu camp, vinculat al part natural, i un professional «respectat i avalat», de manera que les dones anaven a la consulta «amb un reforç positiu i una confiança absoluta» cap a ell.

Segons l’advocada, l’osteòpata no va actuar amb finalitats terapèutiques, ja que això era un «pretext, una ‘performance’» per portar a terme els abusos sexuals a les víctimes en l’etapa vital del prepart i postpart, cosa que, afegit a la «confiança absoluta amb la seva traça terapèutica», va dificultar que es detectessin els abusos.

Per contra, l’acusat, que en el judici només ha respost a la defensa en un interrogatori de tot just dos minuts, ha assegurat que mai va actuar amb les pacients amb cap finalitat que no fos exclusivament terapèutica i ha negat que pretengués satisfer els seus desitjos libidinosos.

Estratègia de defensa

«Sempre m’he basat en la ‘lex artis’ [els nivells de qualitat exigibles als serveis professionals] i sempre he actuat per beneficiar el pacient», ha afirmat l’acusat, que ha insistit que la seva actuació únicament tenia una finalitat «terapèutica».

Notícies relacionades

L’osteòpata, que ja no exerceix i que fa anys que es va donar de baixa com a col·legiat, ha remarcat que sempre ha exercit la professió «correctament». «Pot ser que en algun moment no ho hagi sabut fer més bé. Sempre he actuat, amb els coneixements que tenia, per a la finalitat del pacient, mai per a cap altra finalitat que no fos purament terapèutica», ha al·legat.

El judici continuarà demà, ja a porta tancada, amb la declaració de les víctimes.