Víctima de 13 anys

Condemnat un menor a Barcelona per facilitar una violació perpetrada per un nen d’11 anys i mig

  • L’autor material de l’agressió sexual és inimputable per la seva edat

Condemnat un menor a Barcelona per facilitar una violació perpetrada per un nen d’11 anys i mig

Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat de Menors número 6 de Barcelona ha condemnat el menor d’edat J. C. C. a un any i mig d’internament com a cooperador necessari d’una agressió sexual a una nena de 13 anys comesa per un altre menor, F. P. J., en aquest últim cas inimputable al tenir 11 anys i mig en el moment dels fets. La violació va tenir lloc el setembre del 2020 a la capital catalana. L’ara condemnat tenia 14 anys i, per tant, sí que és imputable judicialment a diferència de l’autor material. La sentència assenyala que la nena va ser obligada per F. P. J. a fer-li una fel·lació i que després la va penetrar analment. Va passar al barri del Besòs, mentre J. C. C. ho contemplava i vigilava que ningú interrompés l’agressió.

La jutge considera provat que poc abans de les 20.45 hores del 25 de setembre del 2020, el condemnat J. C. C. es trobava en un parc de la rambla Prim amb l’altre menor, F. P. J. Tots dos se’n van adonar que la víctima passava pel lloc. Anava sola cap a casa seva. Els dos van començar a caminar al seu costat, seguint la seva trajectòria. F. P. J., el noi de menys edat, li va dir a la nena: «T’acompanyo». Ella, estranyada, li va dir que no feia falta, però no van desistir. La noia temia per la seva seguretat perquè el nen d’11 anys va fer veure que amagava un objecte perillós en una ronyonera.

Tot seguit, F. P. J. va fer desviar la nena del seu camí, exigint-li que baixés per un lloc diferent del que la portava a casa seva. La noia li va dir que no volia anar per allà, però ell la va amenaçar: «¿Vols viure o morir?». Mentrestant, J. C. C., el jove de 14 anys condemnat, contemplava la situació «sense fer res».

La víctima, encara més atemorida per la frase de F. P. J. i per la presència de l’altre noi més gran, li va respondre que volia viure. Llavors, l’autor material de l’agressió sexual va exigir a la nena, representada per l’advocat Daniel Salvador, del despatx Vosseler, que li fes una fel·lació, mentre que indicava a J. C. C. que se situés en un lloc per vigilar l’entorn. La noia s’hi va negar inicialment, però F. P. J. la va tornar a amenaçar de mort, vencent així la seva resistència. Després la va penetrar analment. J. C. C. va contemplar l’agressió.

Sentència al cap de dos anys i mig

El jutjat condemna J. C. C. a 18 mesos d’internament i 2 anys de llibertat vigilada com a cooperador per un delicte d’agressió sexual amb accés carnal per via bucal i anal a una menor de 16 anys. A més, haurà de pagar 5.000 euros a la víctima pels danys morals, diners que hauran de desemborsar els pares del condemnat.

El 23 de febrer passat es va celebrar el judici, en què el fiscal va qualificar els fets com a constitutius d’un delicte greu d’agressió sexual, va culpar l’acusat com a cooperador necessari i va proposar una mesura d’internament en règim tancat durant 3 anys i llibertat vigilada durant els 3 següents. Daniel Salvador, de Vosseler Abogados i defensor de la menor, es va adherir a la qualificació jurídica i les mesures sol·licitades pel ministeri fiscal.

En la vista, el menor acusat, J. C. C., va declarar que era amb el seu amic al parc de les Palmeres i van veure la víctima, que coneixien del barri. Segons la seva versió, el seu amic i la noia parlaven, però ell no els entenia perquè anava una mica enrere. Tampoc va sentir cap amenaça de F. P. J. a la nena i ella tampoc li va demanar ajuda. En un moment determinat F. P. J. li va donar la seva motxilla i li va dir que s’esperés dalt d’unes escales. Van marxar i ell es va quedar assegut en un banc uns cinc minuts. Després el seu amic va tornar i la noia va marxar. L’autor de l’agressió li va comentar que la noia li havia fet una fel·lació de forma consentida. També va assegurar que havia vist la noia «normal» i en cap moment espantada. L’endemà, al parc, unes conegudes de la jove li van dir que el seu amic l’havia penetrat analment.

La magistrada es creu la versió de la víctima, al considerar que ha mantingut el relat dels fets en tot moment, des de la declaració als Mossos, a la fiscalia i en el judici, i que no tenia cap animadversió cap a l’acusat ni el seu amic inimputable. En el judici, la noia va dir que l’acusat havia vist l’agressió en tot moment.

A més, uns mossos van declarar que dos dies després de l’agressió, el 27 de setembre, estaven detenint els mateixos menors en aquella zona per un robatori amb violència. Va ser llavors quan una amiga de la víctima els va relatar el que li havia explicat la menor i els agents van acudir al domicili de la noia per prendre-li declaració. La nena va anar a l’hospital el mateix dia. Segons la magistrada, la conducta del condemnat va contribuir a la violació i, per tant, el considera cooperador necessari.

Reducció de la pena

Notícies relacionades

Respecte a la pena, els informes socials determinen que l’acusat forma part d’una família amb llaços afectius molt forts però un estil educatiu «lax i inconsistent, amb una capacitat normativa molt escassa». És el seu primer judici, però ja abans dels 14 anys, quan era inimputable, la DGAIA li havia obert un expedient de risc pel seu comportament «transgressor», amb un seguiment per part del servei de la Generalitat.

Els informes determinen que és un jove «nerviós, poc madur i influenciable pel grup d’iguals característiques dissocials, circumstància que constitueix un factor de risc molt significatiu». El noi ha millorat el seu rendiment i sembla que s’ha distanciat del grup de relacions anterior. Per això, la magistrada veu bon pronòstic al jove, i redueix la petició de la fiscalia de tres anys d’internament a la meitat.