Imatges preocupants
La NASA alerta de la situació crítica als pantans de Catalunya
Els meteoròlegs es mullen: ¿plourà i farà tanta calor al maig?
Els metges alerten d’un rècord de morts per calor aquest any a Catalunya
El satèl·lit Landsat 8 evidencia l’episodi de sequera de la regió al comparar el nivell de l’aigua dels embassaments de Sau i Susqueda entre el 2021 i el 2023
Catalunya continua immersa en un episodi de sequera prolongada i un altre de calor extrema per a l’època, amb una primavera a 40 graus. Més enllà de temperatures típicament estiuenques molt abans de temps, els pantans voregen nivells crítics, ja hi ha restriccions d’aigua i la campanya d’incendis forestals es preveu com una de les més difícils dels últims anys. Amb tot, la Generalitat ha avançat el pla contra les onades de calor un mes i mig abans del que és habitual. Si algú encara pensa que tot això no és un efecte directe de la crisi climàtica a escala global, potser toca fer vàlida la dita que una imatge val més que mil paraules. La NASA ha mostrat l’evidència de la sequera comparant el nivell de l’aigua d’embassaments el 2021 i aquest any. En concret, ha posat l’ull sobre dues infraestructures hidràuliques catalanes com la de Sau i Susqueda, i la diferència és notòria.
Amb la Península convertida en un «forn ibèric», les captures fetes per la càmera Operational Land Imager (OLI) a bord del satèl·lit d’observació terrestre Landsat 8 mostren la situació dels dos grans pantans de Catalunya. D’una banda, l’embassament de Susqueda, situat a la comarca de la Selva (Girona). Amb una capacitat de 233 hectòmetres cúbics o, el que és el mateix, 233 de m3, la reserva actual és del 38,08%, 22 punts menys que l’any passat.
«Observi les franges color canyella de roca exposada al voltant de l’aigua als embassaments. Són àrees que eren sota l’aigua quan el seu nivell era més a prop de la seva capacitat, un fenomen denominat ‘anell de banyera’, precisen els experts de la NASA.
«La falta de pluja primaveral i de desglaç significa que l’estació seca d’aquest any serà el doble o fins i tot el triple de llarga», estima Ruhi. «Això podria conduir a impactes ecològics com la mortalitat de peixos i la proliferació d’algues», afegeix l’ecologista.
Medi ambient Onada de calor NASA Sequera Calor Crisi Climàtica Incendis forestals Gestió de l'aigua
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Comerç La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals
- L’estratègia comunitària Tusk crida al rearmament d’Europa i critica la política migratòria de la UE
- Sessió al Congrés La pujada de les pensions i l’ajuda al transport cauen al tombar-les Junts i PP
- 11 de maig ¿A quin estadi es jugarà el Barça-Madrid? Podria no ser ni el Camp Nou ni Montjuïc
- Deute milionari Dos tràmits judicials retarden la resolució del concurs de creditors del Màgic Badalona
- Set mesos de la normativa Òmnium portarà a la Comissó Europea el seu informe sobre l’amnistia per assenyalar les «irregularitats» en la seva aplicació
- Pau Vallbé: «He defugit tot allò que fos l’èxit ràpid, m’he anat autoboicotejant per créixer a poc a poc»
- Final de les bonificacions estatals El cansament dels usuaris del transport públic: «Entenc que els polítics es barallin, però la mobilitat de la gent n’hauria de quedar al marge»