Sequera

Risc extrem: la calor està a punt de desencadenar un seriós problema

  • Espanya viu aquests dies una de les onades de calor més intenses, llargues i duradores de les últimes dècades

Risc extrem: la calor està a punt de desencadenar un seriós problema

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

 L’episodi de calor anòmala, que entra aquest divendres en el punt àlgid i que afecta nombroses províncies, ha posat el focus en la necessitat d’adoptar mesures i ha obligat alguns ajuntaments i autonomies a avançar els plans en vista de les altes temperatures, tot i que només unes quantes han passat a l’acció.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu un nou ascens que farà que el termòmetre superi els 35 graus a la vall del Guadalquivir, àrees de la Manxa i de l’interior oriental d’Andalusia, i l’anticicló no donarà treva, a banda de precipitacions febles a Galícia, l’àrea cantàbrica i algunes serralades.

Sequera i temperatures d’estiu el mes d’abril que han portat col·lectius com el del professorat a exigir mesures, perquè les aules no estan adaptades als reptes que marca l’emergència climàtica.

Així, als consells habituals, com ara no sortir de casa ni fer exercici a l’exterior les hores centrals del dia, buscar l’ombra, mantenir-se hidratat, protegir-se amb gorres, ulleres de sol i crema solar i evitar els àpats copiosos, s’hi afegeixen decisions concretes de les administracions públiques.

En realitat, són pocs els territoris que han posat fil a l’agulla per fer front als estralls del canvi climàtic, però s’activaran sí o sí el 15 de maig, perquè Sanitat ha avançat dues setmanes l’entrada en vigor del pla contra la calor, que es mantindrà més enllà del 30 de setembre, segons l’evolució de les temperatures.

Notícies relacionades

A més, el risc d’incendis serà extrem a gran part de l’interior de la meitat sud peninsular, però també en punts de l’altiplà Nord i del nord-est peninsular. La baixa humitat per la falta de pluges i les altes temperatures, afavoreixen que augmenti el risc.

Espanya viu aquests dies una de les onades de calor més intenses, llargues i duradores de les últimes dècades. Mentre els termòmetres es disparen a pràcticament tot el país, els embassaments espanyols estan sota mínims. La calor extrema i la falta de pluges deixen el terreny cada vegada més sec. I en un terreny cada vegada més àrid, només cal una espurna per desencadenar un incendi voraç.

Temes:

Calor