Aigua regenerada

Barcelona també demana camions amb aigua regenerada per regar zones verdes

En total l’AMB i Aigües de Barcelona distribuiran aigua regenerada almenys a nou ciutats per regar i netejar carrers

Barcelona demana camions amb aigua regenerada per regar zones verdes

Barcelona també demana camions amb aigua regenerada per regar zones verdes

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Barcelona ha sol·licitat afegir-se a la llista de ciutats que reben aigua regenerada a través de camions cisterna. Sis municipis (Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Cervelló) ja tenen autorització per descarregar aquests camions i dos més (Castelldefels i SantCliment de Llobregat) la tindran ben aviat.

La petició de Barcelona està en tràmit. La ciutat vol utilitzar aquesta aigua regenerada per al reg de supervivència de certes zones verdes. A més, municipis com Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat o Badia del Vallès estan preparant les seves sol·licituds, segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Aquest projecte, coordinat per l’AMB i Aigües de Barcelona, es proposa ampliar encara més els usos de l’aigua regenerada que s’extreu de l’Estació de Regeneració d’Aigua del Prat i de la depuradora de Gavà-Viladecans.

La major part de l’aigua s’utilitzarà per a la neteja de carrers i contenidors. En total se n’aprofitaran 1.200 m3/segon, dels quals més de la meitat (596,6m3/s) es dedicaran a aquesta funció. De la resta, 281,55 m3/s seran per al reg de zones verdes i 322,1 m3/l, per a la neteja del clavegueram.

Notícies relacionades

En aquests moments, per les actuals restriccions, el reg de zones verdes i la neteja de carrers amb aigua potable estan restringits. És a dir, que l’aigua regenerada és una opció útil per poder assegurar que aquestes activitats continuen. A diverses ciutats de Catalunya ja hi ha xarxes de distribució d’aigua regenerada per a aquesta mena d’usos. No obstant, amb el projecte s’aconsegueix traslladar aquesta aigua a llocs que encara no tenen aquesta xarxa.

En altres zones del Baix Llobregat, l’aigua regenerada s’utilitza per al reg agrícola. És el cas del Parc Agrari del Prat, on l’aigua regenerada està sent un dels antídots contra les restriccions antisequera. Aquesta aigua, que s’afegeix al cabal del riu Llobregat, en realitat també acaba sent per al consum humà, ja que la potabilitzadora la capta i la saneja perquè es pugui beure.