Sentència a Barcelona

Condemna per un error de diagnòstic que va obligar a amputar un testicle a un nen

Condemna per un error de diagnòstic que va obligar a amputar un testicle a un nen

DAVID ZORRAKINO / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

R. M. tenia set anys quan, el setembre del 2017, va ingressar d’urgències en un centre sanitari. La seva mare ho recorda: «Em va dir que li feia molt mal i el vaig portar a l’ambulatori. La pediatra el va derivar a l’Hospital de Mataró perquè podia ser una possible torsió del testicle i allà, després d’examinar-lo, ens van enviar a casa amb medicació. El nen no podia ni caminar». Han passat els anys i l’Audiència de Barcelona ha certificat en una sentència la negligència i que es va produir un error en el diagnòstic de la patologia. El tribunal de la secció 17 ha condemnat la companyia asseguradora del Servei Català de la Salut a indemnitzar el menor amb 41.713 euros, més els interessos de demora, que sumen 31.000 euros més.

L’1 de setembre del 2017 va ser quan el nen va trepitjar per primera vegada l’hospital per aquest intens dolor. A la zona genital presentava símptomes compatibles amb torsió testicular, però se li va diagnosticar una orquiepididimitis, una inflamació que es produeix a causa d’una infecció. Com que no millorava, la mare del petit va decidir als dos dies tornar a portar-lo al centre sanitari. El testicle el tenia molt inflamat, gairebé c«om un puny», relata la mare. La sola palpació li produïa al nen un dolor immens. Després de consultar amb el servei de cirurgia, els facultatius li donen una altra vegada l’alta, i li recepten antibiòtic, tot i que amb l’advertència mèdica que si no millorava en 24 hores tornés de nou.

Així va passar el 4 de setembre. El dolor al testicle esquerre continuava i aquest òrgan estava inflamat. Aquesta tercera vegada, l’Hospital de Mataró va derivar el petit a l’Hospital Gernans Trias de Badalona, on va ser sotmès a una primera operació. Se li va practicar una orquidopèxia, una intervenció per fer descendir els testicles dins de l’escrot. A la mare, representada per l’advocat José Aznar Cortijo, del despatx Verdún Legal, li van donar esperances que el menor podia salvar el testicle. «Això és tan petit que es desfà», li van explicar. No obstant, aquestes expectatives es van difuminar i els metges van constatar que podria tractar-se d’una retorsió testicular, i per això el petit va passar de nou pel quiròfan i se li va extirpar el testicle esquerre.

Tractament d’urgència

La torsió testicular és una malaltia que requereix un tractament d’urgència, gairebé immediat. És imprescindible, segons l’advocat de la demandant, intervenir quirúrgicament a les sis hores dels primers signes de la seva presentació. Més enllà d’aquest temps, sosté, la viabilitat del testicle està seriosament compromesa. En aquest cas, el menor va ser remès a l’Hospital de Mataró des del centre d’assistència primària (CAP) quan el dolor era present des de feia ja unes dues o tres hores. Per tant, i vist el curt període que restava per solucionar el problema, s’hauria d’haver actuat amb rapidesa per evitar l’extirpació de l’òrgan. Els símptomes que presentava el nen són propis i típics de la torsió testicular i, segons la demanda, no se li van realitzar determinades maniobres per detectar la situació i no es va actuar amb diligència.

Notícies relacionades

L’Audiència de Barcelona ha revocat una sentència d’un jutge de primera instància i ha estimat la demanda. La resolució judicial argumenta que «ens trobem davant un supòsit de responsabilitat medicosanitària per una incompleta exploració del pacient, per un error en el diagnòstic de la malaltia que l’afligia i, fonamentalment, una molt precipitada dedició d’alta hospitalària i tornada al domicili».

La resolució afegeix que, «tot i que es consideri més probable l’existència d’una infecció, el que és aconsellable i prudent, davant les conseqüències que aquell [el diagnòstic] fos errat, era mantenir el seguiment hospitalari del tractament». L’amputació del testicle li ha produït al nen un perjudici estètic, però no li ha quedat cap altra seqüela i podrà tenir descendència. «Juga a futbol i li fa vergonya canviar-se i dutxar-se al vestidor», recorda la mare. El menor, que en l’actualitat té 13 anys, espera que li implantin una pròtesi.