Correcció a un error en la ‘llei Rhodes’

El Congrés no eleva la prescripció de la pederàstia 10 anys més com demanen la víctimes

  • La Cambra aprova corregir la ‘llei Rhodes’ i que els terminis comencin quan la víctima faci 35 anys i no 45 anys com reclamen les entitats d’infància

El Congrés no eleva la prescripció de la pederàstia 10 anys més com demanen la víctimes

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat aquest dimarts una esmena transaccional a la reforma de la ‘llei sí és sí destinada a corregir un error en l’anomenada ‘llei Rhodes’ de protecció a la infància, que va entrar en vigor el juny del 2021. L’esmentada norma pretenia augmentar els terminis de prescripció dels delictes sexuals comesos contra nens, perquè comencin a comptar quan la víctima fa 35 anys, ja que molts afectats triguen anys a denunciar-ho i abans de l’arribada de la nova regulació desenes de procediments s’arxivaven perquè el termini començava a computar quan la víctima feia 18 anys.

No obstant, tal com se’n va adonar l’activista Miguel Hurtado –la primera víctima que va denunciar, a través d’EL PERIÓDICO, els abusos sexuals que van tenir lloc a l’abadia de Montserrat– en la ‘llei Rhodes’ es va cometre un error i en els delictes contra la llibertat, com detencions il·legals, segrestos, amenaces i coaccions, així com en els delictes sexuals sobre menors, es fixa que el termini de prescripció comenci a comptar quan la víctima compleixi 18 anys i, alhora, 35 anys, cosa que indueix a confusió.

Per reparar aquest error, s’ha aprovat aquest dimarts una esmena a la reforma de la llei ‘sí és sí’ –la via més ràpida per fer-ho– que assenyala que la prescripció començarà a computar a partir del termini acordat quan es va debatre la llei de protecció a la infància: quan la víctima compleixi 35 anys. No obstant, Hurtado, amb suport de la Plataforma de la Infància, que agrupa gairebé 80 col·lectius, havia impulsat que, aprofitant l’error, el Congrés augmentés la prescripció 10 anys més, fins que la víctima complís 45 anys, però les esmenes en aquest sentit presentades per Més País i Junts han decaigut.

Oportunitat perduda

Notícies relacionades

Per això, per a Hurtado, el Congrés «ha perdut una oportunitat d’or per reduir la impunitat dels pederastes». «No serveix de res endurir la llei una vegada i una altra si la majoria dels depredadors sexuals de nens queden impunes perquè el delicte ha prescrit», lamenta. I recorda que la UE ha recomanat elevar el termini a partir del qual comença a computar la prescripció precisament als 35 anys proposats per Més País i Junts, seguint la petició de les entitats d’infància.

Hurtado considera que en aquesta legislatura, que acaba aquest any, ja no hi ha marge d’elevar el termini, però destaca com a punt «significatiu» que s’hagi tornat a obrir el debat i que partits catalans com ERC i Junts s’hagin manifestat a favor de modificar la llei, per la qual cosa avança a EL PERIÓDICO que en la Comissió del Parlament destinada a investigar les víctimes d’abusos sexuals a l’Església demanarà que la prescripció es debati a Catalunya i «s’arribi a consens sobre els terminis adequats. «Crec que tard o d’hora la llei es tornarà a canviar», vaticina.