Demanen retardar 10 anys els terminis
Un error en la ‘llei Rhodes’ reobre al Congrés el debat sobre la prescripció de la pederàstia
Diversos partits demanen augmentar els terminis i que comencin a córrer quan la víctima compleixi 45 anys

zentauroepp45025803 madrid 14 09 18 sociedad james rhodes pianista se une 180914120258 /
La reforma de la llei ‘del només sí és sí’ potser no només serveixi per evitar, en un futur, condemnes més suaus als violadors. Almenys dos partits, Més País i Junts, han aprofitat el canvi legal impulsat pel PSOE per presentar al Congrés esmenes destinades a modificar una altra norma, l’anomenada ‘llei Rhodes’, que conté una errata que indueix a la confusió a l’hora d’aplicar els terminis de prescripció dels delictes contra la llibertat dels menors.
La ‘llei Rhodes’, en al·lusió al pianista James Rhodes, que va patir un calvari d’abusos sexuals en la seva infància, va augmentar els terminis de prescripció dels delictes sexuals comesos contra nens, de manera que des de la seva entrada en vigor comencen a comptar quan la víctima compleix 35 anys. Molts afectats triguen anys a denunciar i abans de l’arribada de la nova regulació desenes de procediments s’arxivaven perquè el termini començava a computar quan la víctima complia 18 anys.
No obstant, tal com s’ha adonat l’activista Miguel Hurtado –la primera víctima que va denunciar, a través d’EL PERIÓDICO, els abusos sexuals que van tenir lloc a l’abadia de Montserrat– el text té un error i en els delictes contra la llibertat, com detencions il·legals, segrestos, amenaces o coaccions, s’estableix que el termini de prescripció comenci a comptar quan la víctima compleixi 18 anys i, alhora, 35 anys.
El Govern ho reconeix
El mateix Govern, després que ‘Infolibre’ es fes ressò de l’errata, ha reconegut l’error i ha manifestat la seva intenció de reparar-lo a través de la pròxima llei orgànica que s’abordi al Congrés. I l’oportunitat més immediata és la reforma de la llei del ‘només sí és sí’, ja que el termini d’esmenes parcials s’ha tancat aquest mateix dilluns. No obstant, ni el PSOE ni Unides Podem han presentat modificacions legals destinades a reparar l’error de la ‘llei Rhodes’.
Per contra, sí que ho han fet Més País i Junts, segons Miguel Hurtado, cosa que «obligarà els grups majoritaris a pronunciar-se quan la reforma, en les pròximes setmanes, es debati en comissió o en el ple». L’esmena de Més País assenyala expressament que en els delictes com temptativa d’homicidi, maltractament habitual, detenció il·legal, tortures, o els delictes contra la llibertat sexual, la prescripció computarà «des que la víctima compleixi 45 anys d’edat, i si morís abans d’arribar a aquesta edat, a partir de la mort».
Acord trasversal
Notícies relacionadesPer tant, si es tira endavant, el termini de prescripció per a la pederàstia i la resta de delictes greus contra nens s’ampliarà 10 anys. Les esmentades esmenes tenen aparences de ser recolzades per més grups ja que ERC, PP, Vox o Cs van recolzar en el seu dia, quan es va debatre la ‘llei Rhodes’, que el termini de prescripció comencés a comptar quan la víctima complís 40 anys, però finalment es va deixar en 35 anys per arribar a un acord trasversal.
«Tots els partits comparteixen que cal canviar la ‘llei Rhodes’, però el debat rau a si fer un canvi mínim i deixar els terminis a partir de 35 anys o fer un bon canvi i pujar als 45 anys», assegura Hurtado, que s’ha posat en contacte amb tots els partits per impulsar una modificació legal que també recolza la Plataforma d’Infància, entitat que agrupa gairebé 80 col·lectius, entre ells referents com Unicef, Save the Children, Càritas o Creu Roja.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Llei 'sí es sí' James Rhodes Congrés Agresiones sexuales contra menores Violacions Pederàstia
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»