Avançament extraordinari

Alt risc d’incendis: els bombers avancen un mes l’arribada extra de mitjans aeris

  • La Generalitat ha pres la decisió davant el còctel explosiu que conformen la sequera i les altes temperatures

 

  / ICONNA / JOAN CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Aquest és un any fora del normal per als bombers a Catalunya. La sequera i les altes temperatures conformen un còctel explosiu que ha convertit la primavera en una espècie de pròleg del que pot ser l’estiu. S’han declarat més focs del normal i alguns d’aquests, com el de Portbou, han sigut més extensos i agressius de l’habitual.

Davant aquesta situació, la Generalitat ha decidit avançar un mes l’arribada de mitjans aeris extres que cada estiu contracta el Departament d’Interior. L’1 de maig, els bombers comptaran amb tres avions de vigilància i atac (AVA), dos helicòpters bombarders i un helicòpter de comandament. En total, són sis aparells que normalment no estaven disponibles fins a l’1 de juny.

«Mai havíem avançat tant la campanya ni disposat d’aquests mitjans aeris extres des de tan aviat», explica Francesc Serra, cap de mitjans aeris dels bombers de la Generalitat. Aquesta dotació s’ha contractat abans per l’escenari de risc elevat d’incendi: «Es va prendre aquesta decisió pel que pugui passar, tenint en compte la prevenció actual. A l’abril el paisatge sol ser verd i ara mateix és sequíssim. Si resulta que comença a ploure sense parar i que no són necessaris, molt millor».

Pantans prohibits

Aquests mitjans aeris i els que ja tenen disponibles els bombers durant la resta de l’any tindran dificultats afegides. No podran carregar als embassaments de Sau, la Baells i la Llosa del Cavall a causa que no hi ha prou aigua. Tot i així, trobaran una solució: «Es tracta de complicacions tècniques. D’aigua en tindrem, però l’extraurem d’un altre punt». De les 1.600 cisternes cilíndriques públiques que els bombers utilitzen per obtenir aigua, unes 1.450 estan disponibles.

Notícies relacionades

Els bombers de la Generalitat ja havien avançat la campanya d’estiu dues setmanes. Els ajudants d’ofici forestal, que col·laboren amb els bombers durant la campanya, treballaran a partir de l’1 de juny en lloc del dia 15 com era habitual. En paral·lel, els bombers de Barcelona també han avançat part de la precampanya forestal per l’estat dels boscos a Collserola i les temperatures elevades.

Des d’aquest cap de setmana passat, aquest cos d’extinció recorre dues vegades al dia la serra per prevenir i detectar a temps un possible foc. Els equips es despleguen per tota la superfície del parc de Collserola que és dins de la ciutat (als districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris) i realitzen un recorregut durant el matí i un a la tarda.