Un centenar d’hectàrees
L’alcalde de Portbou situa el focus de l’incendi en una platja francesa gràcies a una foto
Els bombers donen per controlat un foc que confirma que, si no plou al maig, Catalunya s’endinsarà en un mapa de risc desconegut

El foc de Portbou, que els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquest dilluns a les vuit de la tarda,ha abrasat un centenar d’hectàrees però va començar a l’altre costat de la frontera francesa, on ha calcinat unes 800 hectàrees i continua actiu. L’alcalde de Portbou, Xavier Barranco, ubica l’origen del sinistre a la platja de Peyrefitte, a la localitat francesa de Cervera de la Marenda, a molt pocs quilòmetres del territori espanyol, gràcies a una fotografia enviada per un testimoni que ha compartit amb EL PERIÓDICO.
A la imatge s’aprecien unes columnes de fum incipients que agafen força en un terreny que Barranco relaciona amb un càmping, al costat de la platja. S’observa que el fum, impulsat pel vent i el pendent del terreny, es dirigeix cap a la zona terrestre i s’allunya del mar. La investigació per aclarir la causa d’aquest incendi, en qualsevol cas, anirà a càrrec de les autoritats franceses.
El balanç d’hectàrees afectades per l’incendi en terra català supera el centenar. Segons els bombers, que han continuat treballant durant tot el dilluns sobre el terreny, la immensa majoria de la massa vegetal calcinada es correspon amb arbustos.
Tallafoc providencial
Independentment de quina espurna ha provocat aquest foc, les flames s’han trobat de seguida un combustible disposat a cremar de seguida a causa de la sequera que acumula el territori.
Territori preparat
La directora general d’Ecosistemes Forestals i Medi Ambient, Anna Sanaitjas, ha explicat en declaracions a aquest diari que el Govern ha destinat 72 milions d’euros a preparar el territori per als focs forestals. Mesures com mantenir els tallafocs en bon estat o obrir espais de seguretat han resultat claus per detenir l’incendi d’aquest diumenge, perquè la situació és «complexa», ha remarcat.
El risc d’incendi es mesura a partir de dos factors: les condicions meteorològiques –humitat, vent o temperatura– i l’estat de la vegetació. El segon està malament, ha remarcat Sanaitjas, en al·lusió als dos anys de sequera que acumula Catalunya. «Tenim arbres que van créixer fa 40, 50, 60 o 70 anys en un context diferent de l’actual i a més la societat ha donat l’esquena a boscos que tradicionalment es treballen, ara hi ha molt matoll i la guerra per l’aigua que mantenen fa que la vegetació estigui molt seca», ha raonat. «En condicions normals, a l’abril les plantes haurien d’estar brotant. Però no està passant això i no és el mateix que les flames es trobin una massa vegetal de fulles verdes que una massa vegetal seca».
A l’espera de la pluja
Notícies relacionadesDavid Borrell, cap dels bombers, en el mateix sentit que Sanaitjas va avisar en una entrevista concedida a TV-3 que «si no plou al maig», Catalunya s’endinsarà en una situació sense precedents. Si la pluja arriba abans d’estiu, com hauria de passar en un clima com el del Mediterrani, la campanya serà «normal». Però, si no arriba i es manté «tanta sequera acumulada», la situació serà «nova».
El canvi climàtic ha accentuat l’agressivitat dels focs forestals i ha allargat els períodes de risc d’incendi, que ja no se circumscriuen, com fa una dècada, als mesos d’estiu. El 2023 la campanya s’avança a l’1 de juny i dura fins al 30 de setembre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se