Alerta europea

Nitrosamines: què és aquest compost cancerigen i a quins aliments s’ha detectat

L’exposició a aquesta substància «planteja un problema de salut per a tots els grups d’edat de la població», segons l’Agència Europea per a la Seguretat Alimentària

Nitrosamines: què és aquest compost cancerigen i a quins aliments s’ha detectat
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) acaba d’emetre una avaluació en la qual alerta del risc per a la salut pública que representa la presència de nitrosamines, una sèrie de compostos cancerígens, en diversos aliments disponibles al mercat.

En concret, les nitrosamines es troben en el tabac, la carn, el cacau i la cervesa, així com, en menor proporció, en hortalisses processades, cereals, productes lactis, i en aliments fermentats, en salmorra o especiats. 

L’organisme ha remarcat que l’exposició a aquestes substàncies als aliments «planteja un problema de salut per a tots els grups d’edat de la població de la Unió Europea (UE)».

Notícies relacionades

Les nitrosamines són compostos químics que solen generar-se per la reacció d’una amina secundària (un element integrat en proteïnes) amb nitrits (espècies iòniques naturals del nitrogen, present al terra, l’aire i l’aigua, així com en molts aliments) en un medi molt àcid. 

A causa que es forma en situacions de temperatures elevades, és present també per exemple en el fum del tabac i en els fregits.