Sanitat pública

L’acord dels metges de Madrid molesta els altres sindicats sanitaris: «És una postura poc solidària»

Associacions veïnals, sindicats i organitzacions de consumidors han convocat una nova manifestació que recorrerà els carrers de la capital el 26 de març

L’acord dels metges de Madrid molesta els altres sindicats sanitaris: «És una postura poc solidària»
3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Elena Marín

El final de la vaga de metges de família i pediatres als centres de salut no tanca, del tot, els conflictes en la sanitat madrilenya. Aquest diumenge, 26 de març, associacions veïnals, sindicats i organitzacions de consumidors i pacients han convocat una nova manifestació que recorrerà els carrers de la capital. Els sindicats presents a la Taula Sectorial de Sanitat –amb AMYTS– han criticat que aquest sindicat no se sumi a la convocatòria conjunta i «que limiti la seva acció per acabar amb la deriva de la sanitat pública a la regió a ‘mesures retributives’ que només beneficien la seva categoria (metges)». La seva postura, critica CCOO, és «individualista i poc solidària».

L’objectiu de la nova marxa, sota el lema ‘Per una sanitat madrilenya pública, universal i de qualitat’, és que s’aposti «clarament» per l’atenció primària, dotant-la de finançament i recursos; es mantinguin en funcionament tots els serveis d’urgències extrahospitalàries; s’acabi amb les privatitzacions i externalitzacions encobertes; i es «reforci la minvada i sobrecarregada xarxa de centres de salut mental» amb prou professionals, entre altres reivindicacions davant el que consideren «un panorama desolador». Així ho han posat avui de manifest diverses organitzacions.

Ruptura entre sindicats

Aquest dimecres, els cinc sindicats que formen part de la Taula Sectorial de Sanitat –SATSE, CCOO, CSIT UNIÓ PROFESSIONAL, UGT i AMYTS– eren convocats a una reunió extraordinària amb dos temes clau en l’ordre del dia: l’Oferta d’Ocupació Pública 2023 i conèixer l’acord de desconvocatòria de la vaga indefinida de metges de família i pediatres d’atenció primària, firmat la setmana passada.

Durant la reunió, la conselleria va traslladar també a les organitzacions sindicals que les unitats de suport específiques al complement de la TSA (Targeta Sanitària Assignada), entre les quals es troben les matrones i els fisioterapeutes, i es modificarà l’abonament de la visita domiciliària en infermeres, uns canvis que es preveuen a partir de juny d’aquest any, després de les eleccions.

Una trobada amb la conselleria que ha valgut per posar en evidència les diferències entre els sindicats a l’hora de valorar la importància d’aquest acord assolit pels metges dels centres de salut. A la Taula Sectorial, els sindicats van traslladar «el seu malestar» davant les mesures contemplades, «que beneficien únicament metges i pediatres».

«Acord discriminatori»

CCOO ja ho ha deixat clar. És «bàsicament econòmic i d’agenda, que no millorarà la situació de l’atenció primària, ni l’accessibilitat de la població, ni defensa la sanitat pública, a més de resultar discriminatori entre les diferents categories», ha assenyalat el sindicat, que ha demanat que se’ls enviï oficialment i, així, poder valorar-ho. L’organització sindical ha instat, una vegada més, a dedicar més pressuposat per a l’atenció primària, incrementar la plantilla i millorar les condicions laborals dels professionals.Aquest dijous, en roda de premsa, associacions veïnals, sindicats i organitzacions de consumidors i pacients han exposat els motius que els impulsen a sortir de nou al carrer. Reclamen una atenció sanitària que recuperi almenys 6.000 professionals, 2.500 per a l’atenció primària, amb millores en les seves condicions laborals, que eviti la fuga de talent, que acabi amb les llistes d’espera –que arriben gairebé al milió de madrilenys, precisen–, i que parin «la deriva de la privatització i la derivació de recursos públics, que salvi una salut pública infradotada i que, en definitiva, doti de recursos humans i materials que garanteixin la salut de la ciutadania».  

Només mesures retributives

En la convocatòria de presentació de la nova marxa, el secretari general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO, Madrid, Mariano Martín-Maestro, ha criticat, també, «la postura individualista i poc solidària» d’AMYTS. «Haurien de preguntar per què no són amb el conjunt de les organitzacions convocants en defensa de la sanitat pública», ha afirmat, a la qual cosa ha afegit que en l’acord per acabar amb la vaga sanitària hi ha només «mesures retributives».

Notícies relacionades

El representant de CCOO Sanitat Madrid ha assegurat que la unió sindical de les cinc organitzacions presents a la Taula Sectorial «la va trencar» AMYTS, que va començar amb els acords dels centres d’urgències extrahospitalàries. «Va trencar la unitat d’acció. L’acord va suposar i està suposant que 29 centres no tinguin metge. Aquesta és la realitat», ha censurat.

En la mateixa línia, la secretària de Serveis Socials i Sector Públic UGT Madrid, Laura Muñoz, ha afegit que per «més invitacions que han fet» al sindicat mèdic «ni tan sols han firmat el manifest d’adhesió» a aquesta convocatòria. Des d’AMYTS, consultat per EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup de Prensa Ibérica, indiquen que també recolzaran la marxa de diumenge. El sindicat informa que sortiran des d’una columna mèdica, junt amb associacions veïnals, en el seu cas des de la plaça d’Espanya.