Tres morts

Un camió avariat impedeix a un torn de bombers de Rubí acudir a l’incendi mortal

  • Els funcionaris del torn que començava la guàrdia a les set del matí haurien pogut acudir al foc si el tercer camió del parc hagués estat operatiu

Un camió avariat impedeix a un torn de bombers de Rubí acudir a l’incendi mortal

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els bombers del parc de Rubí es trobaven treballant en un accident a l’A-2, a Castellbisbal (Baix Llobregat), quan s’ha declarat l’incendi al bloc de vivendes en el qual han mort tres persones que intentaven fugir de les flames. L’avís del tràgic foc del carrer de Saragossa ha entrat a les 06.56 hores, quan faltaven quatre minuts perquè comencessin la seva guàrdia els del torn següent. El problema és que el tercer vehicle que habitualment és al parc no estava disponible. 

Fonts de la Conselleria d’Interior aclareixen que els bombers del parc de Cerdanyola, el primer a arribar al foc de Rubí, s’han personat en el sinistre 15 minuts després de l’avís i remarquen que el foc s’ha extingit en quatre minuts. Els dos camions de Rubí han tornat de Castellbisbal i han arribat al lloc poc després del vehicle de Cerdanyola. 

L’absència del tercer vehicle del parc de Rubí, remarquen bombers consultats per aquest diari, ha impedit que el primer auxili dels bombers del torn nou arribés abans. Al volant d’aquest tercer vehicle, aquests bombers que ja es trobaven al parc preparats per sortir, haurien pogut presentar-se en l’incendi del carrer de Saragossa en menys de 10 minuts. És a dir, haurien arribat cinc minuts abans que el camió de Cerdanyola. 

Les tres persones que han perdut la vida en aquest incendi estaven mirant de fugir de les flames a través de la porta principal. El foc, no obstant, era al costat del portal de l’edifici, al quarto de comptadors, i el fum ha inundat el vestíbul i el passadís. Les víctimes, segons tots els indicis, han mort intoxicades pel fum. Els cossos eren a la zona comunitària, a prop de la sortida al carrer.

Notícies relacionades

Les possibilitats de sobreviure en cas que es declari un foc en un edifici es multipliquen si les persones es confinen i tanquen les portes que els resulti possible per posar barreres entre el foc i el fum i on es troben. Si en lloc d’esperar els bombers i confinar-se al domicili s’opta per mirar de sortir al carrer creuant a través del fum, el risc de morir també es dispara, com ha tornat a passar de nou aquest dimecres a Rubí. 

En aquest cas, a més, les persones no podien sortir al carrer a través de finestres construïdes només un parell de metres sobre la vorera perquè tenen reixes metàl·liques. Aquesta estructura ha provocat que l’espera de les famílies que esperaven els bombers amb la cara entre els barrots hagi sigut anguniosa.