Foc mortal

Els veïns de Rubí empresonats entre el fum i les reixes de les finestres: «No en podíem sortir»

La sospita principal és que l’incendi ha pogut ser provocat per un curtcircuit i els Mossos investiguen si algun veí havia punxat la llum

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Faltaven pocs minuts per a les set del matí. La Cristina i la seva filla de 7 anys dormien en una de les vivendes del bloc número 13 del carrer de Saragossa de Rubí quan unaviolenta explosió ha fet que tremolessin les parets. «Hem començat a sentir cops i crits; pensava que hi havia una baralla. He mirat per l’espiell i tot estava negre. He sortit a la finestra i sortia molt fum», explica a EL PERIÓDICO vestida amb pijama i junt amb la seva filla, que devora un bocata i només porta una sabatilla posada. No hi ha hagut temps de posar-se a buscar on era l’altra. 

En aquest bloc hi ha una trentena de vivendes. Es va projectar com un hotel, però es va acabar convertint en un edifici d’apartaments on els propietaris com la Cristina són escassos i abunden els contractes de lloguer. Al costat de l’entrada principal hi ha l’habitació de comptadors. El foc s’ha iniciat allà. La sospita principal és que ha pogut ser provocat per un curtcircuit i la policia científica dels Mossos investiga si algun veí havia punxat la llum. Al declarar-se l’incendi en un lloc tan pròxim a l’entrada, la sortida principal al carrer ha quedat bloquejada de seguida per un fum dens que ha omplert en pocs minuts els passadissos, com explica la Cristina, al dir que per l’espiell de la seva porta es veia «tot negre».

Els tres morts són tres adults. Segons els veïns, es tracta d’una mestra i el seu marit i d’un home més gran. L’Ismael, un home electricista de professió i que ha sigut l’últim a ser evacuat pels bombers, ha sortit per l’accés principal amb les flames ja apagades i situa els cossos a prop de l’entrada principal. La principal hipòtesi és que les víctimes estaven mirant de fugir, però no ho han aconseguit i han mort intoxicades pel fum. En cas d’incendi en un edifici, les possibilitats de sobreviure es multipliquen si les persones es confinen a casa, mantenen la porta tancada i esperen l’arribada dels bombers, que aquest dimecres han pogut apagar les flames en pocs minuts. El conseller Joan Ignasi Elena, que no ha volgut confirmar aquesta hipòtesi, ha remarcat que tots els veïns que eren a casa seva han sobreviscut sense intoxicacions greus. 

«Crec que els tres han mort intentant sortir, però no ho han aconseguit perquè el foc estava al costat del portal», reitera l’Ismael des del club de petanca ubicat al mateix carrer de Saragossa, que el seu propietari ha obert seguint ordres de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martín, per atendre les famílies desallotjades. «El foc era als comptadors i el fum era insuportable; probablement han intentat sortir al carrer i han caigut. Jo també volia sortir, però no podíem», assegura l’Ismael. 

Pota de cabra per a la reixa

Les patrulles de la policia local i dels Mossos d’Esquadra han sigut les primeres a arribar-hi. La situació que es vivia fins aleshores era de màxima impotència per a famílies com les de la Cristina o l’Ismael, i també per a veïns com el Reinaldo, que mirava infructuosament d’ajudar-los, perquè, tret de repetir-los que els llums dels equips d’emergència ja eren cada vegada més a prop, no podia fer res més. 

En aquest bloc moltes vivendes són a la primera planta, a només un parell o tres de metres de la vorera. Gairebé tots haurien pogut fugir per allà, però les finestres tenen reixes que els empresonaven. Tampoc podien sortir pel passadís, perquè estava ple de fum. El que es veia des de fora, la situació que s’han trobat els primers policies i que angoixava el Reinaldo era la de desenes de persones amb les mans als barrots que imploraven ser rescatades. 

Notícies relacionades

El cap de torn dels Mossos ha agafat una pota de cabra i així ha arrencat alguna reixa per treure veïns per la finestra. Després han arribat els bombers i el foc s’ha extingit a un quart de vuit. Els cotxes patrulla han servit per donar un primer refugi i més d’una jaqueta policial ha servit de barnús als més petits. 

Al migdia, en espera que es confirmi la identitat dels morts i que se’ls comuniqui quan podran tornar a casa, els veïns comencen a digerir el mal trago viscut aquest matí: despertats per l’explosió, aterrits pels crits i empresonats entre el fum del passadís i les reixes de la finestra.