Iniciativa lingüística

Diverses entitats creen l’Aliança per garantir la presència digital del català

  • El col·lectiu elaborarà un informe que quantificarà la pèrdua de visibilitat del català que servirà de full de ruta

  • Segons les dades que manegen, el descens de trànsit respecte a abans de l’estiu oscil·la entre un 30% i un 90% en termes interanuals

Diverses entitats creen l’Aliança per garantir la presència digital del català
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pèrdua actual de rellevància en els resultats de recerca web en català ha sigut un dels factors que ha motivat diverses entitats per a la promoció i defensa del català a crear l’Aliança, una iniciativa per garantir la presència digital del català que s’ha presentat aquest dimarts. Formen part d’aquest projecte Amical Wikimedia, Fundació .cat, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, la Plataforma per a la Llengua, Softcatalà i WICCAC.

La principal tasca de l’Aliança serà la de monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital. «No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura», ha ressaltat el president de la Fundació .cat, Genís Roca.

Per començar, el Govern català ha encomanat a l’Aliança la creació d’un dispositiu que quantifiqui la pèrdua actual de visibilitat de la llengua catalana en les recerques web durant els últims mesos, i que després elabori un informe que serveixi per reclamar solucions a les empreses digitals. La Fundació .cat ha assumit la confecció de l’informe inicial de situació.

El secretari tècnic de l’Aliança, el periodista Albert Cuesta, ha explicat que amb les dades que ja han rebut la pèrdua de trànsit respecte a abans de l’estiu oscil·la entre un 30% i un 90% en termes interanuals i que aquesta pèrdua de trànsit ha afavorit la versió en castellà.

Cuesta ha manifestat que l’objectiu de la nova entitat és «representar conjuntament els drets lingüístics de la societat civil i catalanoparlant en l’àmbit digital perquè siguin respectats per les empreses, plataformes i organitzacions d’arreu del món en els productes i serveis que ofereixen als ciutadans».

Cuesta ha indicat que es proposen vigilar la presència digital del català, diagnosticar per quins motius no té la presència que li correspon i proposar solucions per corregir-jo. «Ho farem dedicant recursos tècnics, de coneixement, capacitat de relació, difusió i capacitat de mobilització de cadascuna de les entitats de l’Aliança». Així mateix, ha destacat que per primera vegada, des de la creació del domini .cat, que representa la comunitat catalanoparlant a internet, un grup d’entitats per la llengua s’uneixen per preservar i garantir la presència del català a internet i que tingui en el món digital el lloc que li correspon per quantitat de parlants.

Vuit àmbits

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat, han identificat vuit àmbits del món digital en què la presència del català no és satisfactòria o reclama una atenció especial, com ha detallat Cuesta: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial.

En cada un d’aquests àmbits, l’Aliança es proposa intervenir mitjançant tres línies d’actuació: diagnòstic de la situació basat en dades; interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català; seguiment continuat d’aquesta presència per verificar els efectes de les accions de millora, i, en el seu cas, detectar com més aviat millor possibles deterioraments. L’Aliança, sota la coordinació de la Fundació .cat i representada per Cuesta, serà la interlocutora de referència entre la societat civil i els actors del món digital.

Notícies relacionades

En la roda de premsa de presentació, les entitats han alertat de la disminució de la presència de pàgines web en català en els resultats dels cercadors, fins i tot si l’usuari té configurat el seu entorn de navegació per donar preferència al català.

Cuesta ha lamentat la discriminació de la presència de pàgines web en català amb els resultats de recerca web. «No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura», ha ressaltat el president de la Fundació .cat, Genís Roca.