Projecte MIES a Barcelona

La UB tindrà una nova facultat de Matemàtiques i un nou edifici d’investigació sanitària

  • Els estudis matemàtics abandonaran l’Edifici Històric i es traslladaran al Campus Diagonal el 2028

  • La iniciativa, amb un pressupost de 50 milions, permetrà acollir 700 investigadors i 45 grups d’investigació

La UB tindrà una nova facultat de Matemàtiques i un nou edifici d’investigació sanitària

ACN

3
Es llegeix en minuts

El Govern, l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat de Barcelona (UB) han firmat aquest dilluns un protocol per fomentar la investigació i el talent en les matemàtiques, la informàtica, l’economia i la salut (MIES). I aquest acord suposarà, entre altres coses, la construcció de dos edificis: un que acollirà la Facultat de Matemàtiques i Informàtica –que abandonarà l’edifici històric de la UB– així com grups d’investigació en economia, i un altre que es destinarà a la investigació en l’àmbit de la salut i que permetrà ampliar l’actual Parc Científic de Barcelona (PSB). En total, una inversió de 50 milions d’euros. La previsió és que els dos edificis estiguin acabats el 2028.

La Facultat de Matemàtiques i Informàtica es traslladarà de la seva ubicació actual a la plaça Universitat cap al Campus Diagonal. Concretament estarà entre els carrers Joan Obiols i John M. Keynes de Barcelona. El nou edifici, de 14.000 metres quadrats, acollirà també grups d’investigació de la Facultat d’Economia.

D’altra banda, es construirà un edifici de 10.000 metres quadrats per ampliar el Parc Científic de Barcelona, que estarà a l’actual seu de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), entre els carrers Llorenç Artigas, Pascual i Vila, Baldiri i Reixac i Adolf Florensa. Aquest nou equipament serà, a més, la nova seu de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i acollirà grups d’investigació de salut.

En total els dos edificis acolliran 700 investigadors i 45 grups d’investigació, i l’Ajuntament de Barcelona facilitarà la tramitació dels instruments urbanístics i de planejament per construir-los.

«Dia històric»

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha assenyalat que és un «dia històric». «Barcelona tindrà al sud de la ciutat un pol de desenvolupament enorme que, a més de la resta d’instal·lacions singulars que ja són realitat, constituirà un teixit d’investigació i de coneixement absolutament de referència a nivell mundial», ha afegit. Per a Guàrdia, amb aquest projecte, la UB reforça el seu compromís amb les matemàtiques i la informàtica, àmbits que per a ell són estratègics i «motor de transformació».

Per la seva banda, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha remarcat que aquesta operació «donarà força, consistència i musculatura al sistema d’investigació català». També el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha posat en valor que aquests nous espais donaran «oportunitats per tenir un sistema (d’investigació) millor i més capacitats per fer més fàcil la vida de la gent».

La tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha defensat l’aposta de la ciutat per la investigació amb la firma d’aquest acord: «Tenim l’oportunitat de fer possible que el campus Sud sigui una peça importantíssima, no només per a la ciutat de Barcelona, sinó per a la regió metropolitana».

Notícies relacionades

El vicegerent de Projectes Estratègics de la UB, Jordi Bosch, ha explicat que l’Institut Català del Sòl (Incasòl) és qui fa la inversió i lidera el procés de concursos –després d’una cessió del sòl per part de la UB–, i «durant 50 anys anirà amortitzant amb el pagament dels usuaris dels edificis», és a dir, dels centres d’investigació i universitat.

«Firmar és el més fàcil de fer, però ara ve el complicat», ha assegurat Guàrdia després de formalitzar l’acte amb la firma del conveni. «Posem els fonaments d’una operació molt més gran, i no pararem fins que Barcelona i Catalunya siguin un referent d’educació i investigació no només a Europa sinó al món», ha conclòs.