Situació «molt crítica»

La sequera amenaça de deixar el pantà de Riudecanyes sense aigua per al regadiu

L’embassament es troba per sota del 9% de la seva capacitat, mentre que no arriba al 8% a Siurana

3
Es llegeix en minuts
ACN

La comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, a Tarragona, temen que amb el context actual d’extrema sequera no podran utilitzar l’aigua de l’embassament per regar aquest estiu. El pantà de Riudecanyes es troba al 8,87% de la seva capacitat, mentre que l’embassament del Siurana, des del qual es traspassa aigua cada any, està al 7,76%.

El gerent dels regants de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, ha explicat a l’ACN que aquest any «no comptaran» amb el transvasament d’aigua i ha alertat que és una situació «molt crítica». Si aquesta conjuntura es confirma, seria la primera vegada en la història que no es realitza. Ara hi ha 4.700 metres cúbics al pantà del Baix Camp i només seria suficient per proveir el municipi de Riudecanyes.

Prats va assegurar aquesta situació no s’havia produït mai abans. És necessari remuntar-se a finals dels anys 40 i inicis dels 50 del segle passat, quan el pantà de Siurana no estava construït i no es feia aquesta connexió. En aquella etapa es va produir també un període de sequera. L’aigua de Riudecanyes no es va poder utilitzar per regar el 1948.

Fase d’excepcionalitat

L’estiu passat, el Departament d’Acció Climàtica va aturar el transvasament perquè hi havia poca aigua a Siurana, però finalment, a la tardor, es va autoritzar el traspàs del recurs, tot i que no amb les quantitats inicialment acordades. L’any passat, Siurana arribava al 30,01% de la seva capacitat i el pantà de Riudecanyes, al 20,50%.

Per al 28 de març hi ha una reunió convocada amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per avaluar l’estat dels dos pantans i prendre una decisió sobre el transvasament. De moment, l’ACA no ha volgut fer declaracions sobre la situació actual.

El Govern ha declarat la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià-Muga perquè les reserves es troben per sota del 27%. La declaració no s’ha fet, de moment, per al sistema de la zona del Baix Camp i del Priorat, tot i que els pantans de Riudecanyes i de Siurana no arriben al 9% del volum total. De fet, són els embassaments catalans amb el menor percentatge de capacitat actualment.

Crítiques a la gestió

Lluís Garcia, de la Plataforma Riu Siurana Viu, va apuntar que les baixes reserves no són només per la sequera, sinó per la «mala gestió» que es fa de l’aigua. «No hi ha aigua per a tanta gent», ha advertit. La plataforma està en contra del transvasament i cada any s’obre un conflicte quan s’anuncia. García ha carregat contra la comunitat de regants. «És l’avarícia de voler vendre massa aigua a massa gent», ha denunciat. L’entitat també lamenta que l’administració «ha mirat cap a un altre costat durant molts anys».

La gestió que es fa de l’aigua a Siurana i a Riudecanyes és, segons Garcia, «un espoli» i va assegurar que «no hi ha transparència» per saber quin ús se’n fa. «Estan vampiritzant tots els recursos del Priorat», va afegir. Segons la plataforma, la majoria de l’aigua no és ni per regar ni per consumir, sinó per a les indústries i complexos turístics.

Els regants desmenteixen aquesta afirmació. Asseguren que el 67% de l’aigua s’utilitza per a reg, el 33% per al proveïment dels municipis i la destinada a la indústria no arriba al 0,01%. Prats també ha recordat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha augmentat els cabals ecològics amb el nou pla hidrològic, una mesura que la plataforma ha reclamat durant molts anys, però tem que amb la quantitat d’aigua que hi ha actualment no es podrà complir per al riu Siurana.

Aigua regenerada

Notícies relacionades

El gerent dels regants de Riudecanyes va apuntar que aquest any no hi ha solució possible i va recordar que el desembre de 2021 la comunitat va aprovar l’ús de l’aigua regenerada de la depuradora de Reus. Malgrat haver posat aquesta idea sobre la taula, Prats ha lamentat que l’ACA encara no ha «concretat» cap proposta per fer-ho possible.

Fonts de l’ACA han informat que està previst que en els pròxims mesos el Govern aprovi un pla de gestió, amb una inversió de fins a 10 milions d’euros, per potenciar la regeneració de l’aigua al Camp de Tarragona. En aquesta partida s’inclouria el tractament terciari per poder utilitzar aigua de l’EDAR de Reus per regar.