«En peu de guerra»

Un sindicat d’infermeria acusa Salut de «menyspreu» per la pujada de sou només a metges

Infermeres de Catalunya creu que l’acord per compensar la sobrecàrrega en l’atenció primària és «injust»

Un sindicat d’infermeria acusa Salut de «menyspreu» per la pujada de sou només a metges

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
EFE

El sindicat Infermeres de Catalunya ha acusat el Departament de Salut de «menysprear» el personal d’infermeria per acordar un complement salarial només per als metges per la sobrecàrrega de feina als centres de salut primària. El sindicat –minoritari en el sector de la infermeria a Catalunya– carrega contra l’«injust» acord al qual ha arribat Salut amb Metges de Catalunya perquè els metges d’atenció primària cobrin un complement si accepten atendre més pacients.

Després de recalcar que no està en contra de les pujades salarials a altres categories professionals, Infermeres de Catalunya adverteix que l’acord ha posat «en peu de guerra» el col·lectiu. Segons la seva opinió, obliga la infermeria a assumir tasques que fins ara exercien els metges mentre només aquests són compensats per la sobrecàrrega laboral.

«Els metges d’atenció primària ja estan rebent un complement en relació amb l’excés de contingent i ara, per la sobrecàrrega laboral, se’ls torna a millorar el complement», lamenta el sindicat. L’organització emplaça la conselleria a buscar «una solució al greu problema de falta de professionals, tant de metges com d’infermeres».

«Reestructuració profunda»

Segons Infemeres de Catalunya, la solució a aquest problema «no és pagar més a un col·lectiu professional concret fent que assumeixi més pacients, sinó una reestructuració profunda del sistema de salut». El sindicat defensa que «cal repensar de manera conjunta amb totes les categories professionals i agents implicats, no a cop de talonari».

Notícies relacionades

Així mateix, exigeix «un sou digne» per a la infermeria conforme amb les competències i responsabilitats actuals. També reclama «solucions urgents per reduir la sobrecàrrega i la precarietat laboral».

El col·lectiu adverteix contra el «menyspreu continuat» envers la professió. Comenta que s’està traduint en un «deteriorament de la salut mental i física, absentisme laboral i fins i tot abandonament de la professió». Apunta que, malgrat que no té encara prou representativitat per fer-ho, no dubtaria a convocar una vaga indefinida.