Precarietat laboral

Les infermeres que fan vaga a Catalunya: «Sense nosaltres no hi ha sanitat»

  • Unes mil persones arrenquen la setmana de mobilitzacions de la sanitat, mentre Metges de Catalunya i Salut continuen negociant ‘in extremis’ per evitar l’aturada de demà

Les infermeres que fan vaga a Catalunya: «Sense nosaltres no hi ha sanitat»

ACN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Unes mil infermeres, segons la Guàrdia Urbana,de centres d’atenció primària (CAP) i hospitals s’han manifestat avui a Barcelona per protestar contra la «precarietat laboral» i «reivindicar» el paper del col·lectiu. Al crit de «sense infermeres, no hi ha sanitat», les manifestants han arrencat la seva concentració a les 11 a la plaça de Sant Jaume, han baixat per Via Laietana i han arribat al Parlament poc abans de la una del migdia.

«Som aquí per reivindicar la nostra professió, denunciar la precarietat i recordar que falten infermeres. No ens valoren gens», deien les portes del Parlament l’Elena, la Judith i l’Adela, tres infermeres del Hospital de la Vall d’Hebron. També denunciaven la «disminució de sous» i que les infermeres fan «tasques que no els competeixen». «Sempre estem sota mínims i no es cobreixen les baixes», asseguraven.

La vaga d’aquest dimarts de les infermeres ha sigut convocada per Intersindical CSC, que aglutina una sèrie de sindicats minoritaris de la sanitat, entre els quals Infermeres de Catalunya. Satse, el sindicat majoritari a la infermeria, no s’ha unit a la vaga. Això explica que el seguiment que ha tingut la mobilització hagi sigut residual.

En tot cas, la mobilització de les infermeres precedeix la de metges que tindrà lloc a partir de demà si Metges de Catalunya (MC), les patronals i Salut no arriben a un acord. Després de més de cinc hores ahir i no arribar a cap acord, les tres parts estan negociant per evitar in extremis la mobilització del 25 i 26 de gener, i de l’1, 2 i 3 de febrer.

«Ens preocupa la qualitat assistencial»

«No ens preocupa només el sou, sinó que hi hagi una qualitat d’assistència a l’hora d’atendre a l’usuari», es queixa la Laura, infermera de primària. Denuncia que la ràtio d’infermeria a Europa és de 8,4 infermeres per cada 10.000 habitants, mentre que a Espanya és de 5,3.

Notícies relacionades

Segons Satse, només a Catalunya hi falten unes 24.000 infermeres. La falta d’infermeres es visibilitza en el fet que no es poden activar determinats serveis com l’hospital covid del Moisès Broggi (Sant Joan Despí), que està sense malalts i amb els llits uci sense utilitzar perquè no hi ha infermeres.

També reclamen que se’ls apugi la categoria professional: «Estem formades i continuem tenint la categoria professional del nivell d’un administratiu», denunciava la Laura.