Assetjament escolar

Educació cessa el director de l’institut de les bessones de Sallent

  • La secretària general d’Educació, Patricia Gomà, informa que la mesura es farà efectiva el curs vinent i que s’ha pres per «donar respir i seguretat a la comunitat educativa»

  • El departament presentarà demà davant el jutge del cas set informes que recullen versions de professionals, pares i alumnes

Educació cessa el director de l’institut de les bessones de Sallent

ÁLEX GUERRERO MAESTRE

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Educació ha decidit cessar el director de l’Institut Llobregat de Sallent (Bages), el centre on estudiaven les bessones de 12 anys que eren víctimes de ‘bullying’ i que es van llançar al buit des del balcó de casa seva el febrer passat. Una va morir i l’altra va acabar greument ferida. «La comunitat educativa i l’institut estan molt afectats, han patit molt i hem decidit prendre aquesta mesura positiva per fer un canvi al centre», ha explicat la secretària general d’Educació, Patricia Gomà, aquest dimecres.

El cessament ha sigut, segons Gomà, una mesura pactada entre la conselleria i el director i es farà efectiu amb l’inici del nou curs escolar. Segons fonts de l’entorn educatiu, el director ja tenia plantejat jubilar-se abans que passés la tragèdia. Gomà ha explicat que han pres aquesta decisió per «donar seguretat a les famílies» i «oferir un respir a la comunitat educativa».

Sense autocrítica

Tres setmanes després que tingués lloc la tragèdia, Educació continua sense fer cap autocrítica en aquest cas, tot i que els protocols no es van activar correctament i van aflorar nous casos de ‘bullying’. «Hem posat tots els mitjans possibles des del minut zero», ha defensat Gomà. Ha parlat de la feina feta per la unitat de suport a les violències patides per l’alumnat (USAV), el suport al dol o la presència d’una nova orientadora psicopedagògica que, com a mínim, es quedarà en aquest centre fins a finals de curs. «El Govern no ha escatimat recursos per acompanyar el centre, com ja feia el municipi», ha assegurat la secretària.

Notícies relacionades

Gomà ha assegurat que el que ha passat a Sallent respon a una «situació complexa que no té una resposta fàcil». Com ja va fer l’ajuntament de la localitat, s’ha referit a la situació «complexa» en què es trobava la família de les nenes, i ha arrossegat aquest adjectiu «a tot el grup educatiu» del centre. «S’havien fet moltes coses per acompanyar la família. Hem canviat moltes dinàmiques de relació conflictiva en els alumnes de primer d’ESO i organitzatives per ajudar i revertir situacions multifactorials», ha insistit.

Un dels professionals que ha dirigit tots els treballs al centre posteriors al que va passar és l’inspector territorial, que en un primer moment ja va avançar que, almenys, la bessona morta havia patit assetjament escolar. Ara, la seva tasca, juntament amb la d’altres professionals, ha generat un total de set informes que expliquen els fets i analitzen què podria haver fallat. Una informació confidencial, segons ha mantingut Gomà, que aquest dijous serà remesa al jutjat de guàrdia perquè pugui aclarir els fets.