Seqüeles del ciberatac

El Clínic recupera aquest dijous tota la cirurgia programada i la meitat de les consultes

  • Queda pendent de completar la recuperació de l’activitat d’extraccions i la radioteràpia

Francisco Àvia/Hospital Clínic

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Clínic recuperarà aquest dijous el 100% de les cirurgies programades, i les consultes externes arribaran a una activitat del 50%, mentre continuen les tasques de recuperació del sistema després del ciberatac de diumenge.

Els Mossos d’Esquadra i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya prossegueixen les indagacions sobre aquest ciberatac de tipus programari segrestador, pel qual habitualment els pirates informàtics demanen un pagament per al rescat de la informació encriptada però que la Generalitat ha assegurat que no efectuarà. La investigació apunta al robatori dels assajos del Clínic, centre punter en recerca sobre càncer i malalties autoimmunes, segons han explicat a EL PERIÓDICO fonts coneixedores del cas.

Segons l’última actualització del Clínic, aquest dijous l’activitat de consultes externes pujarà de forma progressiva fins al 50%, tant a l’hospital com als CAPs que cogestiona: Borrell, Casanova i les Corts. Quant a les cirurgies programades, arribaran al 100% a la seu Villarroel, principal edifici del Clínic. A les seus de Plató i Maternitat es farà cirurgia ambulatòria de baixa complexitat dermatològica, urològica i oftalmològica.

Pendent extraccions i radioteràpia

Queda pendent de completar la recuperació de l’activitat d’extraccions, que actualment opera al 20% de la seva capacitat fent proves urgents i per a hospitals de dia. Tampoc s’ha recuperat la radioteràpia, però els pacients prioritaris d’oncologia s’estan derivant als hospitals de Sant Pau i la Vall d’Hebron.

Segueix funcionant amb normalitat l’activitat urgent i hospitalització al centre o domiciliària, el servei d’hospital de dia, les exploracions radiològiques i proves endoscòpiques, les diàlisis, la rehabilitació ambulatòria i la farmàcia.

Per evitar un segon atac

L’Agència de Ciberseguretat i el Clínic continuen les tasques d’anàlisi i recuperació dels sistemes de la informació per normalitzar la situació. Des del dia 5 de març s’està implementant un pla de recuperació per minimitzar les probabilitats que un incident de les mateixes característiques es torni a reproduir en les mateixes circumstàncies a l’hospital.

Notícies relacionades

Aquest pla inclou accions d’erradicació de l’activitat de l’atacant, el desplegament de diferents capacitats tecnològiques i la integració operativa del centre sanitari amb l’Agència de Ciberseguretat i les seves capacitats de protecció.

Amb el suport de 165 equips, les tasques de recuperació es concentren actualment a tornar a disposar dels elements de suport bàsics de la infraestructura i dels elements que recolzen els processos més crítics de l’hospital, unes tasques que podrien completar-se «en els pròxims dies», ha assegurat el Clínic.