Delinqüència a internet

La investigació del ciberatac apunta al robatori d’assajos del Clínic

L’hospital és punter en investigacions sobre càncer i malalties autoimmunes que els ciberdelinqüents podrien vendre a tercers

  • L’Hospital Clínic, que continua treballant «manualment», recuperarà aquest dimecres el 70% de les cirurgies

Francisco Àvia/Hospital Clínic

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El que més preocupa del «sofisticat» ciberatac que va patir l’Hospital Clínic de Barcelona diumenge passat és el possible robatori de dades d’assajos sobre càncer i malalties autoimmunes (àmbits en els quals aquest centre és capdvanter), segons fonts de la investigació consultades per EL PERIÓDICO. Els Mossos d’Esquadra estan mirant d’evitar que l’empresa de cibercrim Ransom House utilitzi qualsevol tipus de dada per a, per exemple, vendre’ls a tercers, com farmacèutiques. L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya està treballant conjuntament amb els Mossos i amb la Interpol, perquè l’atac prové de fora d’Espanya.

Tant l’Hospital Clínic com la Conselleria de la Presidència asseguren que desconeixen què s’ha robat perquè, de moment, el centre sanitari no ha pogut accedir al seu «disc dur», com expliquen fonts del Clínic. Però altres fonts consultades i que pertanyen a l’entorn de la investigació sí que confirmen aquesta sospita i apunten que, més enllà de l’atac general, s’està indagant concretament si s’han robat dades d’assajos clínics. Aquests assajos comporten anys d’investigació científica i una important inversió econòmica.

Totes les fonts coincideixen en la «preocupació» que genera aquest ciberatac, que dilluns va paralitzar tot el sistema informàtic de l’hospital i que a data d’avui encara s’està recuperant progressivament.

Altres sanitaris de l’hospital asseguren que també s’han robat les dades dels mateixos treballadors i que l’empresa de cibercrim ha accedit a les seves nòmines i dades fiscals, així com a dades de pacients. «En les altes esferes de l’hospital es diu que això trigarà, com a mínim, dos mesos a ser recuperat», assenyalen aquests sanitaris.

Recuperació progressiva

Aquest dimecres el Clínic recuperarà fins al 25% de les consultes externes i el 70% de les cirurgies. No obstant, no pot recuperar encara l’activitat el centre d’extraccions ni l’oncologia radioteràpica. Els sanitaris continuen treballant manualment i alguns d’ells asseguren estar «fatal» i qualifiquen de «caos» la situació. Malgrat tot, els pacients ingressats estan sent correctament atesos. Els sanitaris estan fent a mà tasques que fins ara estaven informatitzades.

Segons un comunicat enviat a última hora de la tarda pel Govern, el Clínic ha recuperat aquest dimarts la rehabilitació ambulatòria gràcies al desplegament de 125 equips de suport. El centre manté l’activitat urgent i l’hospitalització convencional i de crítics a les tres seus (Villarroel, Plató i Maternitat), incloent neonatologia i obstetrícia, l’hospitalització domiciliària i els hospitals de dia, les exploracions radiològiques i les proves endoscòpiques, la diàlisi i la farmàcia ambulatòria.

Tot i així, quedarà pendent de recuperar l’activitat del centre d’extraccions i l’activitat radioteràpica: de moment aquests últims pacients continuaran sent derivats a l’Hospital de Sant Pau.

Notícies relacionades

Els que sí que puguin visitar-se rebran una trucada de l’hospital per confirmar la seva visita i, d’altra banda, s’anirà avisant progressivament els reprogramats.

Els entorns de recuperació de dades que van ser xifrats pels atacants dificulten la recuperació de la informació, no obstant els equips desplegats estan identificant les còpies de seguretat sense traces de l’atac per restaurar la informació necessària per al funcionament del centre, segons informa el Govern.