Revés a la RBU a Catalunya

Els científics davant la supressió de la renda bàsica catalana: «Malgastar aquesta oportunitat és miop»

Una vintena d’acadèmics internacionals es mostren «consternats» per la decisió del Parlament de suspendre el projecte

Els científics davant la supressió de la renda bàsica catalana: «Malgastar aquesta oportunitat és miop»

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una vintena de científics de renom internacional han fet públic un comunicat en què denuncien la més que possible suspensió del pla pilot de la renda bàsica universal a Catalunya. Acusen els polítics catalans de perdre un projecte únic al món que podria tenir importants efectes en les polítiques socials i l’Estat del benestar, entre ells millorar prestacions com l’ingrés mínim vital (IMV) i la renda garantida de ciutadania (RGC). «Malgastar aquesta oportunitat és simplement miop», diuen els experts. El PSC i Junts, juntament amb Ciutadans, Vox i PP, han acordat suspendre el finançament d’aquest projecte pilot, que pretenia donar 800 euros al mes a 5.000 catalans durant dos anys sense cap condició.

Fa uns quants mesos que els vint acadèmics, tots integrants del Comitè Científic de la renda bàsica catalana, participen del projecte i avaluen la metodologia que es volia aplicar en aquest experiment. «El pilot català és una oportunitat única per avaluar noves polítiques innovadores», comença el text. Expliquen que estan «sorpresos» i «consternats» des que van saber que la majoria del Parlament vol retallar els fons d’aquest projecte. «L’abandonen abans que hagi començat», descriuen. Expliquen que el projecte català era «seriós», «sòlid» i «únic», respecte d’altres projectes en altres països.

Els acadèmics se senten traïts per les institucions catalanes. «No només significa una pèrdua de diners públics i d’hores, sinó que també soscava la confiança que la comunitat científica pot brindar a les promeses del Govern de participar en una investigació política seriosa», es queixen.

Comparen aquesta situació amb el que va passar a Finlàndia el 2017, on molts polítics no volien fer aquesta prova, i a Ontario (el Canadà). El projecte canadenc es va desestimar el 2019, però el finlandès es va acabar fent entre persones aturades. «El Govern català necessita decidir si agafa l’opció finlandesa de desenvolupament de polítiques racionals o l’opció d’Ontario de procediment polític miop i especulació», diuen els experts.

Asseguren que la inversió de 40 milions d’euros a l’any que necessita aquest experiment és «relativament petita». Defensen que aquesta prova pot provocar millores en les prestacions socials que ja existeixen actualment, com l’IMV i la RGC. «És un error pensar que l’evidència del pla pilot només és rellevant pel propòsit de la renda bàsica», diuen. Acaben la carta amb un retret. «És simplement miop i veritablement una oportunitat malgastada».

Notícies relacionades

El text el firmen experts de renom com Guy Standing, l’economista considerat el principal teòric de la teoria de la renda bàsica. S’hi han afegit Evelyn Forget, de la Universitat de Manitoba (el Canadà); Jurgen de Wispelaere, de la Universitat de Freiburg (Alemanya), Mònica Clua-Losasda, de la Universitat de Texas Río Grande Valley (els Estats Units) i Heikki Hiilamo, de la Universitat de Hèlsinki (Finlàndia) entre d’altres.

Però aquest no és l’únic manifest que ha sorgit en suport al projecte català de la renda bàsica. L’associació Xarxa Renda bàsica ha promogut un document que, en menys de 48 hores ja han subscrit més d’un miler de persones. Demanen una reconsideració dels grups parlamentaris i lamenten la «baixesa» dels arguments per suspendre el projecte. «És una mesura imprescindible per poder construir un país que reconegui el dret a l’existència i que es basi en la llibertat», asseguren.