Investigació en marxa

Lloga un xalet i el recupera dos anys després convertit en una plantació de marihuana gegant

  • El traficant, un empresari de restaurants a Barcelona, va deixar de pagar el lloguer, de 4.000 euros, al cap de pocs mesos

Lloga un xalet i el recupera dos anys després convertit en una plantació de marihuana gegant

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El propietari va llogar la casa a un empresari, que ostenta diversos restaurants de Barcelona, el maig del 2020, en plena pandèmia. La residència, que disposa d’una superfície de 450 metres quadrats, està ubicada en un municipi de la comarca del Maresme que no s’ha de revelar a petició de l’afectat. Al cap de pocs mesos, l’empresari, que semblava un hoste solvent, va deixar de pagar les mensualitats, d’uns 4.000 euros

Quan es van acumular diversos impagaments de lloguer, el propietari de la casa va denunciar els fets per la via civil i es va iniciar el procediment de desnonament per aconseguir que un jutge li permetés recuperar una casa que seguia en mans d’un inquilí que no abonava el lloguer. Per la seva banda, l’empresari de restaurants de Barcelona va contractar els serveis d’un advocat i va aconseguir allargar un any el procediment: va fer esperar diversos mesos el jutjat fins a confirmar que estava rebent les notificacions que l’avisaven del procés civil iniciat pel propietari, un requisit indispensable per prosseguir amb el desnonament. Dos anys després del primer impagament, el jutge va ordenar que l’empresari recuperés la vivenda. És a dir, 24 lloguers de 4.000 euros cada un que va deixar de cobrar: 96.000 euros en total.

Cultiu ‘indoor’

Dijous de la setmana passada, en compliment d’aquesta ordre, la comitiva es va personar a la vivenda per oficiar el retorn de la propietat al seu legítim amo. Va ser llavors, quan el manyà va obrir la porta, que va aflorar –en tots els sentits del verb aflorar– el que havia fet presumptament amb aquesta residència l’empresari de Barcelona: plantar marihuana. La casa ocultava una plantació gegant ‘indoor’ de cànnabis. Un cultiu que, a més, estava vigilat. Després d’obrir la porta, dos vigilants van fugir, fugint espaordits pel jardí.

La plantació ocupa la planta sencera de la casa. Per aprofitar al màxim l’espai de la residència, els instal·ladors van fer caure gairebé tots els envans interiors. És a dir, en aquesta casa han desaparegut les habitacions: ara el seu interior és el d’una nau diàfana. L’empresari de restaurants, suposadament, també va obrir un forat a terra per proveir d’aigua la instal·lació. 

La comitiva va alertar els Mossos d’Esquadra, que han obert una investigació per trobar l’empresari de restaurants. Segons la valoració dels agents de salut pública de la policia catalana, es tracta d’una plantació ‘indoor’ sofisticada –les parets estan forrades– i se sospita que l’empresari en qüestió podria haver efectuat la mateixa operació en el passat. 

L’advocada que defensa els interessos del propietari, contactat per aquest diari, lamenta la lentitud del procés civil que ha brindat més d’un any al traficant per produir marihuana a l’interior del domicili. També qüestiona que, amb tota seguretat, ningú rescabalarà l’amo de l’immoble dels desperfectes causats: ni pel lloguer impagat, ni tampoc per les obres que ara faran falta per recuperar la vivenda i tornar-la al que havia sigut, el maig del 2020.

El ‘boom’ cannàbic

Notícies relacionades

Des de fa anys les plantacions de marihuana creixen entre els ciutadans catalans. Les cases d’urbanitzacions o les naus industrials s’han convertit en llocs idonis per als productors. Pagar lloguers de residències que no estan a l’abast de qualsevol butxaca per omplir-lo de testos de cànnabis, com ha passat en el cas d’aquest propietari del Maresme, no és un mètode nou. Tampoc ho és que els traficants, al cap de pocs mesos, deixin de pagar.

El ‘boom’ de la marihuana, que va començar a estendre’s per Catalunya i per la resta d’Espanya  el 2015, és un fenomen greu sobre el qual alerten autoritats com les policies o la fiscalia i que cada vegada afecta més ciutadans. Té efectes nocius per a la salut dels consumidors –al tractar-se d’un mercat desregulat, els productors cultiven llavors hibridades amb concentracions de THC altíssimes–, per a l’economia  –també és un mercat negre que suposa una competència deslleial entre treballadors i una font de diner negre i, en conseqüència, de xarxes de blanqueig de capitals–, per a la integritat de les institucions democràtiques –un estudi dels Mossos avançat per aquest diari conclou que l’envergadura de les màfies les capacita per intentar corrompre polítics i policies– i per a la seguretat.