Commoció a Catalunya

Cambray insisteix que l’institut de Sallent «no va detectar» ‘bullying’ en les bessones

  • El conseller anuncia que Salut i Educació es replantegen el programa Salut-Escola d’atenció a la salut dels adolescents

Cambray insisteix que l’institut de Sallent «no va detectar» ‘bullying’ en les bessones

ACN / POL SOLÀ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, ha lamentat el cas de les bessones de Sallent (el Bages), que es van precipitar des d’un tercer pis aquest dimarts. Arran d’aquest succés, una ha mort i l’altra està ferida greu, i ha insistit que l’institut Llobregat, en el qual les nenes cursaven 1r de l’ESO, «no va detectar cap situació específica d’assetjament» escolar.

«Un suïcidi és un fracàs de tota la societat», ha dit Cambray, que ha assenyalat que en «situacions tan tràgiques» com la de Sallent, els motius són «multifactorials» i, en línia amb el que defensa ara el Departament d’Educació, no ha descartat que les nenes fossin víctimes d’assetjament escolar. Ha insistit, no obstant, que a Educació no li consta que l’institut hagués activat el protocol contra l’assetjament. Tampoc els consta, ha afegit, que la bessona morta tingués dubtes sobre la identitat de gènere.

Ho ha dit en una roda de premsa aquest divendres a la Conselleria d’Educació per presentar els detalls sobre l’oferta d’educació obligatòria per al curs vinent, en la qual li han preguntat pel cas de Sallent, i ell ha afirmat que el departament ha traslladat «tot el condol» per aquest succés, i que ha parlat directament amb la direcció de l’institut i l’alcalde de la localitat.

Ha recordat que el Govern ha activat la Unitat de suport a l’alumnat en situació de violència (Usav) que actuarà en coordinació amb els professionals de Benestar Emocional i amb la qual es pretén «recollir tota la informació sobre el que ha pogut passar», en paral·lel a la investigació que estan portant a terme els Mossos d’Esquadra. Cambray ha reiterat que, igual com la policia, no descarten cap hipòtesi. Posició que contrasta amb la que el departament va adoptar el primer dia, quan va afirmar que amb la informació que tenien no contemplaven que les nenes patissin ‘bullying’.

Quan li han preguntat per si des de l’equip psicològic i d’orientació de l’institut no es va detectar cap situació d’assetjament escolar a les bessones que les va portar a suïcidar-se, Cambray ha explicat que l’acompanyament que es feia a les nenes és el mateix que es fa amb altres joves, i que, segons els ha explicat l’equip psicològic, els fets «poden venir per causes multifactorials». «Ara es tracta de recopilar tota la informació i esperem que la investigació no s’allargui», ha afegit.

Treballar la prevenció

Cambray ha defensat que les polítiques del seu departament van en la direcció d’evitar conductes de risc entre els adolescents, però ha advertit que «és obvi» que els resultats «no poden ser d’un dia per l’altre». En aquest sentit ha avançat que Educació i la Conselleria de Salut s’estan «replantejant el programa Salut-Escola», però no ha donat més detalls.

Notícies relacionades

Aquest programa transversal entre les dues conselleries fomenta la col·laboració entre els centres educatius i els serveis de salut pública per millorar la salut dels adolescents –preferentment en segon cicle de l’educació secundària, és a dir 3r i 4t d’ESO– a través de campanyes de prevenció i d’atenció precoç a problemes relacionats amb la salut mental, afectiva i sexual i el consum de drogues.

Ha recordat que la conselleria va elaborar el curs passat una enquesta per conèixer l’estat de salut mental dels estudiants catalans –enquesta que va detectar que un de cada quatre catalans d’entre 11 i 18 anys s’ha autolesionat alguna vegada–, i que a partir d’aquí es va redactar una guia de prevenció del suïcidi.