Origen multicausal

Espanya afronta sense recursos un pic històric de suïcidis infantils

Els experts reclamen investigar què ha passat a Sallent i que l’autòpsia psicològica sigui obligatòria en menors de 15 anys que es treuen la vida

  • Educació no descarta ara cap hipòtesi en el cas de les bessones de Sallent

  • Els Mossos avisen que la investigació de les bessones de Sallent serà llarga i complexa

Espanya afronta sense recursos un pic històric de suïcidis infantils

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

¿Què falla quan dues menors de 12 anys a Sallent (Barcelona) salten del balcó per intentar suïcidar-se i una d’elles ho aconsegueix (l’altra està ingressada a l’hospital)? «Tot. Fallenla població, per no tenir conscienciació; els mitjans de comunicació, per viure d’esquena a la problemàtica; el sistema sanitari, l’educatiu, els serveis socials», respon sense embuts Andoni Anseán, president de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi. No obstant, en aquest cas concret, sí que reconeix que és «altament inusual» que dues germanes se suïcidin alhora. Anseán, expert en gestió sanitària i hospitalària, reclama realitzar una autòpsia psicològica a través dels seus pròxims per esbrinar què ha passat.

I «falla tot» precisament en un moment en què Espanya viu un pic històric de suïcidis en més petits de 15 anys. Ho diuen les dades. Les més recents, que daten del 19 de desembre i pertanyen a l’Institut Nacional d’Estadística (INE), són alarmants: el 2021 (últim any del qual es tenen xifres) es van suïcidar 22 nens de menys de 15 anys, un 57% més que el 2020 (quan es van treure la vida un total de 14).

Tot i que el suïcidi té un origen multicausal i no es pot explicar només des de l’àmbit de la salut mental, aquestes xifres elevades reflecteixen l’impacte que la pandèmia de la salut mental està tenint també entre els nens. I tot això sense que Espanya tingui un pla estatal de prevenció del suïcidi. A Catalunya sí que hi ha un pla de prevenció i el Codi Risc Suïcidi, un programa protocolitzat d’actuacions assistencials i preventives de la conducta suïcida.

«El sistema mai s’ha preocupat gaire pel problema de la conducta suïcida. I ens posem les mans al cap quan passa. El cas de les bessones de Sallent és especialment cridaner, perquè és molttràgic i molt incomprensible. Però tenim una feina pendent des de fa segles», explica Anseán. «Hi ha el prejudici que qui se suïcida és perquè vol. No obstant, quan passa en menors de 12 anys aquest argument ja patina una mica», afegeix. Al·ludeix a l’«augment com mai abans» de suïcidis infantils («el 2021 en van tenir lloc dos al mes a Espanya», precisa).

Ningú sap exactament què ha passat en el cas de les bessones de Sallent. Un familiar va apuntar que patien ‘bullying’ a l’escola pel seu accent argentí i que podria haver anat a més quan una d’elles, segons l’entorn familiar i escolar, va demanar ser tractada com un noi a l’escola. La família rebia el seguiment dels serveis socials de l’ajuntament. «No se sap perquè ningú s’interessa per les causes. Hi ha una cosa que es diu autòpsia psicològica i que nosaltres demanem que sigui obligatòria almenys en els suïcidis de nens de menys de 15 anys», defensa Anseán.

L’autòpsia psicològica

L’autòpsia psicològica, liderada per l’Institut de Medicina Legal i en la qual participen forenses, jutges i policies, consisteix en l’accés a les històries clíniques dels pacients i en entrevistes amb famílies i professionals que els han atès. «Intenta buscar què és el que ha pogut passar», explica el president de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi.

«Ser trans no és l’explicació de tot. No es pot reduir el suïcidi a una sola causa, sinó que cal valorar-ho tot en el seu conjunt», continua dient. Tampoc s’ha de reduir a problemàtiques com la salut mental. «La conducta suïcida no és només un problema de salut mental. El problema mental forma part dels possibles condicionants, però no és l’únic. Per això, no només els psiquiatres han d’abordar la conducta suïcida», diu Anseán. Segons ell, és un problema «integral» que ha de ser abordat conjuntament per tota la societat, incloent-hi els nivells educatiu, sanitari i, fins i tot, cultural.

28.000 SOS de menors

Notícies relacionades

Segons les dades actualitzades del telèfon 024, d’atenció a la conducta suïcida, des que aquest servei es va posar en marxa al maig, s’han registrat més de 93.000 trucades, de les quals el 30% (gairebé 28.000) són de persones de menys de 30 anys.

La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat aquest dijous que s’ha actualitzat l’Estratègia de Salut Mental, que «feia 12 anys que no es feia, tot i que no s’ha activat cap pla específic contra el suïcidi.