La família de les bessones rebia seguiment dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Sallent

El Departament d’Educació nega que les menors patissin ‘bullying’ a l’institut però els Mossos mantenen obertes totes les hipòtesis

La família de les bessones rebia seguiment dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Sallent

Arnau Valverde

3
Es llegeix en minuts

La família de les menors que es van precipitar del balcó d’un tercer pis aquest dimarts a Sallent rebia seguiment dels Serveis Socials de l’Ajuntament, segons ha confirmat el mateix consistori. Les bessones de 12 anys també rebien atenció psicològica al centre i seguiment especial per part d’una orientadora pedagògica per la seva situació familiar i social.

La menor que va morir ahir i la seva germana bessona, que es troba en estat crític però estable, haurien saltat voluntàriament a les tres de la tarda de dimarts del balcó de casa seva, situada al carrer de l’Estació de Sallent. Els Mossos van localitzar dues cadires davant el balcó que presumptament haurien utilitzat per saltar i també dues cartes manuscrites que estan en poder dels investigadors policials i que podrien ajudar a aclarir què hauria portat les menors a prendre aquesta decisió.

Els fets van tenir lloc aquest dimarts cap a les tres de la tarda. En el moment de la caiguda, la mare de les nenes estava treballant en un establiment del mateix municipi i el pare era a la part contrària de la casa. Els investigadors des d’un principi van desestimar que hi hagués indicis d’activitat criminal. Els motius que haurien portat les menors a prendre la decisió de saltar encara són desconegudes.

Aquest matí alguns veïns han col·locat un cartell amb el missatge ‘T’has guanyat el cel, petita. Justícia» i han encès algunes espelmes al costat com a record per la bessona morta ahir per la caiguda. Els carrers del poble encara estaven engalanats de Carnaval, tot i que la festa ha quedat anul·lada.

De fet, l’Ajuntament de Sallent va decretar tres dies de dol a causa de l’incident amb la consegüent suspensió de tots els actes públics, fins i tot el de la festa més representativa del municipi. Ahir, a més, es va fer un minut de silenci a la plaça de l’Ajuntament amb desenes de persones presents per recordar la bessona morta ahir i recolzar que es troba hospitalitzada a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

L’institut Llobregat, on les bessones cursaven 1r d’ESO, ha obert avui malgrat els fets. D’acord amb els protocols d’Educació i Salut, el centre ha disposat d’especialistes propis i externs per ajudar els alumnes a gestionar aquest moment tan complicat. De fet, durant el matí s’ha pogut veure alguna ambulància del SEM davant el centre educatiu.

Un veí i cosí segon de les dues germanes va assegurar aquest dimecres que les dues bessones patien ‘bullying’ per part de companys de l’institut Llobregat, on cursaven 1r d’ESO «pel simple fet de ser argentines». Una de les bessones hauria manifestat també la seva voluntat de canviar de sexe, tot i que es desconeix en quin punt del trànsit sexual es trobava. No obstant, no es pot definir en quin grau hi havia aquests conflictes amb altres estudiants i si tenen relació amb el fatal desenllaç. I és que, desgraciadament, l’assetjament escolar és una realitat en molts centres de Catalunya

El familiar ha dit també que desconeix si el centre educatiu n’era conscient i si s’havia fet alguna actuació. Afirma també que les dues bessones tenen un altre germà petit que també era assetjat. D’altra banda, desconeixia si al domicili hi havia problemes familiars o econòmics, que podrien ser també un dels motius. La família feia prop de dos anys que era a Sallent i les menors havien acudit a l’escola Torres Amat, on ja s’hauria produït algun conflicte, segons van explicar fonts pròximes a Regió7.

Investigació oberta

Notícies relacionades

D’altra banda, els Serveis Territorials d’Educació i l’institut «no contemplen en aquests moments la hipòtesi del ‘bullying’ en relació amb la mort», ha apuntat el Departament d’Educació a Regió7. En aquest sentit fonts del departament asseguren que les dues alumnes rebien atenció psicològica al centre i també seguiment especial per part d’una orientadora pedagògica per la seva situació familiar i social. De fet, una d’elles s’havia derivat als serveis de salut mental (CESMIJ). En qualsevol cas, tant Educació com l’Ajuntament de Sallent asseguren que no s’havia activat cap protocol per ‘bullying’ a l’escola.

Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, no descarten cap hipòtesi i mantenen la investigació oberta per aclarir què hauria motivat les dues nenes de 12 anys a tirar-se del balcó de casa seva.