Taurons a la costa mediterrània
Biòlegs marins marquen més de 300 taurons entre Vilanova i la Geltrú i el cap de Creus
L’objectiu és estudiar els seus moviments i la seva capacitat de dispersió per saber-ne més dels ecosistemes marins de més profunditat

Biòlegs de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona han marcat més de tres-cents taurons pintarroja (‘Scyliorhinus canicula’), un tipus de tauró gat, per estudiar els seus moviments i la seva capacitat de dispersió.
Segons ha informat l’ICM, els marcatges s’emmarquen dins del projecte BITER, una iniciativa liderada per l’ICM-CSIC en què també participen la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Girona (UdG) i que té previst marcar 5.000 taurons gat entre Vilanova i la Geltrú i el cap de Creus.
Els biòlegs també tenen previst instal·lar dispositius de seguiment en exemplars d’altres espècies, com el congre (‘Conger conger’), el pop blanc (‘Eledone cirrhosa’) o l’escamarlà (‘Nephrops norvegicus’), a més d’utilitzar robots submarins i tècniques d’intel·ligència artificial per seguir els seus moviments.
Una espècie especialment resistent
La pintarroja, que és el tauró més abundant al Mediterrani gràcies a la seva elevada resistència a la pressió pesquera, pot arribar a mesurar 80 centímetres de longitud i s’alimenta d’un ampli ventall d’organismes, principalment crustacis, però també peixos i cefalòpodes.
Quant a la seva distribució, pot trobar-se entre els 100 i els 1.500 metres de profunditat, i és més abundant entre els 300 i els 600 metres.
«L’àmplia distribució de l’espècie i la seva alta taxa de supervivència faciliten l’estudi dels seus moviments. Això ens permet conèixer els tipus d’hàbitat pels quals es mou i el grau de connectivitat entre si», ha explicat el biòleg de l’ICM Joan Navarro, investigador principal del projecte BITER.
No afecta la llibertat d’aquests animals
Navarro ha assegurat que «la metodologia de marcatge que utilitzem és idònia per a aquesta espècie, ja que no afecta la seva activitat en llibertat».
Per la seva banda, el també investigador de l’ICM Antoni Sánchez-Márquez ha precisat que «els resultats d’aquest projecte ens permetran millorar el nostre coneixement i comprensió sobre el funcionament dels ecosistemes marins de més profunditat, cosa que ajudarà també a millorar-ne la gestió».
El marcatge individual d’aquests taurons permetrà conèixer les àrees per les quals es mouen, la forma en què utilitzen el seu hàbitat i els patrons de moviment o rutes migratòries, entre d’altres.
Col·laboració amb el sector pesquer
No obstant, utilitzar aquesta tecnologia de marcatge en ambients marins de profunditat té limitacions per qüestions tècniques relacionades amb la impossibilitat d’utilitzar mètodes de seguiment convencional amb GPS.
Davant aquest escenari, els biòlegs esperen comptar amb la col·laboració del sector pesquer, imprescindible per millorar la capacitat de marcatge i seguiment.
En aquest sentit, els científics del projecte BITER han programat una campanya per informar els pescadors del que s’està fent i ensenyar-los a identificar els exemplars marcats.
Notícies relacionadesD’aquesta forma, es podran posar en contacte amb els científics en cas de capturar-los de forma accidental.
Llegeix totes les notícies de Vilanova i la Geltrú a EL PERIÓDICO Vilanova
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tramitació La nova ordenança de civisme supera el primer tràmit
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026