Medi ambient

Una espècie d’estrella de mar posa en alerta els pescadors del Cap de Creus

  • El sector detecta un augment «sobtat» i «inusual» d’ofiuroïdeus que dificulta l’activitat pesquera

Una espècie d’estrella de mar posa en alerta els pescadors del Cap de Creus

ACN

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els pescadors artesanals que pesquen a la zona del Cap de Creus (Alt Empordà), han denunciat un «augment inusual» de captures d’ofiuroïdeus, un tipus d’equinoderms emparentats amb les estrelles de mar, de l’espècie ‘Astrospartus mediterraneus’, que està causant estralls al sector pesquer de la zona. La gran presència d’aquests organismes fa malbé les xarxes i dificulta l’activitat pesquera, cosa que està creant malestar a les confraries catalanes, ha informat l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), que reconeix que, fins ara, la informació que es tenia d’aquesta espècie era molt escassa.

«La informació recopilada és important perquè aporta informació sobre la biologia de l’espècie i reconeix l’augment sobtat d’exemplars i el problema que està suposant per als pescadors de la zona, que també s’ha reportat en altres confraries de la costa catalana», ha explicat la biòloga de l’ICM Marina Biel.

Els biòlegs de l’ICM han publicat els detalls de la distribució i preferència d’hàbitat de l’espècie, emblemàtica del Mediterrani, en un treball que publica la revista ‘Continental Shelf Research’. Els autors destaquen la importància de la nova publicació pel fet de tractar-se d’una espècie emblemàtica del Mediterrani.

Els pescadors han reportat «una abundància inusual» des del 2018 d’aquesta estrella, que capturen accidentalment de manera cada vegada més habitual, cosa que interfereix en la seva activitat perquè les xarxes s’omplen d’aquestes estrelles fins al punt de dificultar la feina.

Seguiment marí

Davant aquest escenari, els biòlegs de l’ICM han fet un seguiment de l’espècie, amb més de 140 sortides al mar amb els pescadors, en què han fet servir robots submarins per determinar l’ecologia i l’estat de les poblacions de l’espècie.

«La col·laboració amb els pescadors ens ha permès adonar-nos d’aquest fenomen i investigar-lo. Sense aquest intercanvi d’informació, probablement la comunitat científica ho hauria passat per alt», ha ressaltat la també biòloga marina de l’ICM Janire Salazar.

Els resultats de l’estudi mostren una preferència de l’espècie Astrospartus mediterraneus pels substrats rocosos amb presència de gorgònies –un tipus de corals– i pendent pronunciat.

Possible brot massiu

Així mateix, revelen que la majoria són organismes relativament joves, que encaixa amb les percepcions dels pescadors i podria indicar l’inici d’un brot massiu de l’espècie, que semblaria estar també en expansió en altres punts de la costa catalana com el Golf de Lleó, on s’han detectat increments importants per part de les confraries de Llançà, Roses i Palamós.

Notícies relacionades

«Si fos així, és possible que les densitats de població que s’han anat observant continuïn augmentant i això pot convertir-se en una situació crònica, per la qual cosa és necessari un seguiment exhaustiu de la població per no posar en perill l’activitat pesquera», ha apuntat Andreu Santín, un altre dels autors de l’estudi.

De fet, arran de la seva publicació, diverses confraries de la costa catalana han expressat la seva voluntat de vigilar l’evolució de l’espècie ateses les interferències que els ocasiona en la seva activitat, perquè els pescadors dediquen moltes hores a retirar els ofiuroïdeus de les xarxes.