Gir ideològic a Itàlia

La neta de Mussolini: de flagell dels gais a defensora de la fluïdesa de gènere

  • Alessandra Mussolini ha rebutjat un passi de l’Eurocambra perquè li van demanar assenyalar si era home o dona en un document

La neta de Mussolini: de flagell dels gais a defensora de la fluïdesa de gènere

EFE

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

De renegar dels LGTBI a empatitzar amb la seva posició. És el que ha passat amb l’europarlamentària italiana Alessandra Mussolini, neta del dictador Benito Mussolini, que fa uns dies va rebutjar un document del Parlament Europeu perquè li van demanar assenyalar el seu gènere. «No em preguntin de quin gènere soc perquè no els ho diré», va explicar abans d’argumentar que és insensat que les institucions europees es diguin contràries a la discriminació i després exigeixin encasellar els seus integrants en les categories d’home o dona

«Vaig parlar amb el responsable de la nostra delegació i li vaig dir que pensava demanar un passi de seguretat sense especificar el meu sexe. Ell em va respondre que això està molt bé i que és una batalla important», va explicar a posteriori la diputada, que es va incorporar a l’Eurocambra el setembre passat, després de les eleccions generals a Itàlia, per canvis dins el seu partit, el conservador Forza Italia (FI) de Silvio Berlusconi. 

Mussolini va provocar tal enrenou que la informació va aparèixer a la premsa italiana i va encendre un debat que fa temps que és en l’agenda pública. La raó, per descomptat, no és només l’argument per si mateix, sinó que Alessandra és neta de Mussolini, que en vida va arribar a desterrar integrants de la comunitat gai a illes del Mediterrani.

Però encara més. Ella mateixa, no només ha defensat el seu avi i s’ha forjat una carrera política al voltant del seu cognom, sinó que també s’ha pronunciat obertament en contra de les comunitats LGTBIQ+. «Millor feixista que ‘maricon’», li va arribar a dir a Vladímir Luxuria, una coneguda transsexual italiana, durant un debat a la televisió amb una alta audiència el 2006, comentari pel qual es va disculpar uns anys després.  

Gir copernicà

Ningú sap amb precisió quan Alessandra, que de jove va formar part del postfeixista Moviment Social Italià (MSI), va canviar d’opinió. Però l’any passat va deixar clar el seu gir copernicà. «M’he equivocat sobre els LGTBIQ+. Tots tenen dret a ser tan fluids com vulguin», va dir en un altre programa en televisió. «He vist el gran patiment dels adolescents d’avui per la seva por de dir la veritat a la seva família. ¡Ja n’hi ha prou amb això del sexe!», va argumentar abans d’afegir que potser ella adoptaria també aquesta opció sexual. 

Tot i que, en realitat, senyals que Alessandra havia canviat d’opinió ja n’hi havia d’abans. El 2021, per exemple, es va pronunciar a favor d’un projecte de llei contra l’homofòbia presentat per Alessandro Zan, un enèrgic activista gai del Partit Democràtic (PD), la formació progressista més important d’Itàlia. L’eurodiputada fins i tot es va deixar fotografiar vestida amb els colors de l’arc de Sant Martí per recolzar la comunitat LGTBIQ+.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el canvi de Mussolini ha sigut celebrat per les organitzacions que lluiten pels drets de la comunitat LGTBIQ+. «Mussolini ha fet un canvi de 180 graus, d’una postura conservadora, heterosexual i impregnada pel catolicisme polític», ha celebrat Gabriele Piazzoni, president d’Arcigay. «La gent habitualment canvia la seva postura gràcies a un amic o familiar LGTBIQ. Val més això que centenars de les nostres campanyes», ha afegit Piazzoni.

Queda per veure com es gestionarà que l’actual primera ministra italiana, Giorgia Meloni, d’un partit que és soci del de Mussolini, defensi únicament els valors de les famílies heterosexuals i fins i tot hagi fet d’això un dels seus cavalls de batalla durant l’última campanya electoral.