Cambra baixa

Irene Montero aconsegueix aprovar la llei trans malgrat les diferències del PSOE i UP sobre menors

El text reconeix la voluntat de la persona com a únic requisit per canviar de sexe a partir dels 16 anys, de manera que despatologitza aquest procés, i hi introdueix diversos avenços per a la comunitat LGTBI

3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La llei trans ha sortit endavant aquest dijous al Congrés amb els suports del PSOE, Unides Podem i el bloc de la investidura després de superar les discrepàncies entre els socis del Govern i part del moviment feminista per les diferències de criteris sobre els menors trans i l’autodeterminació de gènere.

A les votacions de les esmenes procedents del Senat s’ha abstingut la presidenta de la Comissió d’Igualtat i exvicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, que ja es va abstenir a l’anterior votació al Congrés sota una multa de 600 euros.

Voluntat de les persones

El text reconeix la voluntat de la persona com a únic requisit per canviar de sexe al registre a partir dels 16 anys, de manera que despatologitza aquest procés, i hi introdueix diversos avenços per a la comunitat LGTBI

Es tracta d’una de les lleis estrella del Ministeri d’Igualtat, la titular del qual, Irene Montero, ha promès continuar avançant en la conquesta de drets per al col·lectiu LGTBI després de la seva aprovació.

Una vegada salvat l’escull que va fer perillar la llei durant la seva tramitació parlamentària després que el PSOE presentés una esmena que proposava que els menors de 16 tinguessin una autorització judicial per canviar de sexe al registre que va ser rebutjada, el PSOE s’ha afegit també a la celebració.

La diputada socialista, Raquel Pedraja, ha assegurat que la llei farà d’Espanya «un país més just i respectuós amb la seva diversitat» i ha posat en relleu el treball del seu partit, que «una vegada més ha acollit les reivindicacions de la societat civil i les ha convertit en lleis».

Davant d’ells, ha censurat la postura del PP, «sempre instal·lat en el no», dedicat a «posar pedres al camí», a cada votació i a cada recurs que presenten al Tribunal Constitucional.

El PP alerta de «greus defectes» de la llei

Des d’aquest partit, la diputada María Jesús Moro ha alertat dels «greus defectes» i les «conseqüències lesives» que segons el seu parer portarà aquesta llei, i s’ha adreçat al PSOE per «pregar-li» que parin la norma.

S’ha referit al cas d’Escòcia i a altres països que «han donat marxa enrere perquè saben que es van precipitar» al tirar endavant aquest tipus de lleis i que això ha costat «molt patiment».

A la ministra d’Igualtat li ha demanat que no vengui aquesta llei com un èxit. «No es rigui de les llàgrimes que provoca». «No, a aquesta llei; no, a aquest nou ‘sí és sí’», ha dit amb referència a la llei de garantia integral de la llibertat sexual que el Govern es veu obligat a modificar després de la rebaixa de penes a nombrosos agressors sexuals.

Crítiques de l’oposició

María de la Cabeza Ruiz, diputada de Vox, ha avisat que, si el seu partit arriba al Govern, derogarà aquesta norma, que, en les seves paraules, és «nociva i perversa» i «no portarà drets, sinó dolor i patiment». «Perdin tota esperança que donem aquest debat per perdut», ha ressenyat.

Des del grup Plural, Joan Baldoví ha lamentat que el soroll hagi sepultat tot el treball fet durant tres anys, un «fangar que tot ho enfanga» i que dona ales a la dreta, ha advertit al Govern, al qual ha reclamat que tanqui d’una vegada una proposta consensuada per reformar la llei del ‘només sí és sí’.

Ha recordat que les Corts valencianes ja han aprovat una llei trans «i no s’ha esborrat res, només la transfòbia, només s’han escrit drets», i s’ha dirigit a la dreta, a la qual ha etzibat: «Una vegada més la realitat passarà per sobre d’aquest PP covard que sempre s’esborra de tots els drets».

La diputada de Ciutadans, Sara Giménez, que ha lamentat l’augment del 70% dels delictes d’odi contra les persones LGTBI, ha criticat que el Govern no ha estat a l’altura durant la tramitació de la llei i ha recordat les múltiples disputes entre el PSOE i Unides Podem.

Notícies relacionades

«M’hauria agradat més rigor i una proposta que generés cohesió en matèria d’igualtat», ha remarcat Giménez, que creu que el ministeri d’Irene Montero no ha sigut capaç d’establir una legislació garantista amb les persones trans.

El diputat del PNB, Joseba Antoni Agirretxea, per la seva banda, ha mostrat el seu suport a aquesta llei, que «suma drets i no es presenta contra ningú».