Investigació judicial

Les bessones Vázquez afronten 24 anys de presó per assassinar el nòvio d’una d’elles a Sabadell

  • La família de la víctima no comprèn que l’exnòvia de la víctima segueixi en llibertat malgrat les proves que la inculpen

Les bessones Vázquez afronten 24 anys de presó per assassinar el nòvio d’una d’elles a Sabadell
5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Fernández va ser assassinat a Sabadell la nit del 10 de juliol del 2021. Mentre dormia al pis de la seva nòvia, Dolores Vázquez, va ser brutalment colpejat amb una eina (una pota de cabra) al cap. La fiscalia i l’acusació particular consideren que es va tractar d’un crim planificat pas a pas per la mateixa Dolores, que va comptar amb la col·laboració de la seva germana bessona, Pilar Vázquez, del nòvio d’aquesta segona, Isaac Gil, l’autor material de l’homicidi. Tots dos seran jutjats per aquests fets pròximament davant un tribunal de l’Audiència de Barcelona. La Dolores, a diferència de la Pilar i l’Isaac, espera l’arribada d’aquesta data en llibertat.

La família de la víctima no comprèn com en vista del torrent de proves acumulades pels Mossos han de conviure amb la por de trobar-se-la pel carrer. «He de veure la meva filla plorar davant la làpida del seu pare mentre la Dolores pot prendre’s una canya tranquil·lament pel carrer», lamenta la Marina, exdona del Pedro i mare de la filla de tots dos. «Han continuat tacant el seu nom després de mort», insisteix la Marina, que afirma que és fals que el Pedro maltractés la Dolores, com manté l’acusada.

Traïdoria i acarnissament

Les acusacions mantenen que tots tres van tramar la mort del Pedro amb traïdoria i també que van actuar amb acarnissament, és a dir, causant-li més dolor del necessari per treure-li la vida. La fiscalia reclama per a l’Isaac i per a la Pilar 24 anys de presó, mentre que per a la Dolores sol·licita 24 anys i sis mesos. A més, demana una indemnització de 300.000 euros per a la filla de la víctima, que hauran de pagar de forma conjunta els tres acusats, segons la qualificació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. 

L’acusació particular, exercida per la família de Pedro Fernández i representada per l’advocat Juan Pagán, eleva la petició de presó per als acusats a 25 anys.

El 2 de febrer, la jutge de Sabadell que ha instruït aquesta causa va decretar l’obertura de judici oral contra els tres acusats i va acordar mantenir la presó preventiva per a l’Isaac i la Pilar. L’Audiència de Barcelona ara ha de fixar el dia del judici.

Ni per al fiscal ni per a l’acusació particular hi ha dubte. Les bessones Dolores i Pilar, de cognom Vázquez, van traçar junt amb el nòvio de la segona, Isaac Gil, «un pla encaminat a acabar amb la vida» del Pedro, que llavors tenia 55 anys. La idea era que la Dolores, la seva nòvia, l’atragués fins al seu domicili, al carrer de Porto de Sabadell, i en aquest lloc l’assassinessin.

I així va passar: la Dolores va trucar al Pedro i li va demanar que acudís aquella nit a la vivenda per dormir junts. I quan es trobava ja en aquest dormitori, amb la Dolores, els altres dos acusats, és a dir els seus cunyats, van irrompre de «forma inapropiada» a la casa. L’Isaac, «mogut amb la intenció d’acabar amb la seva vida i actuant en comú acord per a tal finalitat amb les dues dones acusades», va agredir el Pedro, segons la qualificació fiscal. Li va assestar «múltiples cops» amb una palanca metàl·lica (una pota de cabra), i va arribar a colpejar-lo al cap amb «extremada violència».

Atac sorprenent

L’Isaac va colpejar el Pedro almenys en 12 ocasions al cap, i d’aquesta forma li va ocasionar la mort pel «gravíssim» traumatisme cranioencefàlic que li va produir. L’atac va ser de tal virulència que li va causar la destrucció parcial de la massa encefàlica i una hemorràgia cerebral i facial. Segons la fiscalia, l’Isaac va actuar «de forma sorprenent» i aprofitant que la seva víctima estava desprevinguda per impedir-li que pogués defensar-se o fugir. L’acusat va perpetrar la brutal agressió, segons el fiscal, amb la intenció d’ocasionar al Pedro, a més de la seva mort, «un dolor innecessari», un patiment que «efectivament» va ocasionar. Aquesta forma d’actuar, indica l’acusació, era coneguda per les dues bessones.

Malgrat que l’Isaac va entrar de forma inesperada a l’interior de la vivenda de la Dolores i va començar a colpejar el Pedro, que es trobava dormint en roba interior sobre el llit de la seva nòvia, aquest va aconseguir reincorporar-se i intentar fugir. Però l’Isaac, segons relata la fiscalia, el va perseguir i va continuar colpejant-lo al replà de l’edifici, del quart pis, i a l’inferior, el tercer. La víctima va mirar «desesperadament i infructuosament» d’escapar-se de l’agressió però no ho va aconseguir, i va caure a terra inert, al replà d’aquesta tercera planta.

Després d’aquest atac, els tres acusats van posar fil a l’agulla coordinadament per netejar l’escena del crim. Van intentar eliminar les taques de sang i les restes de massa encefàlica del terra i de la paret amb l’objectiu d’esborrar tot vestigi de l’agressió. Per esborrar les proves i, sobretot, desfer-se del cadàver, van pujar de nou el cos del Pedro al domicili de la Dolores i allà el van embolicar en una manta.

La primera patrulla dels Mossos d’Esquadra, alertada per veïns que van presenciar els fets a través de l’espiell de les seves respectives portes, va arribar a l’edifici. Els dos agents es van creuar amb l’Isaac fregant el terra i aquest va mentir assegurant que un veí havia tingut una caiguda. Després, seguint el rastre de sang, van voler entrar al pis de la Dolores però aquesta es va negar a obrir la porta. Quan finalment els policies van aconseguir entrar-hi, van trobar el cadàver del Pedro enrotllat a l’alfombra. L’Isaac va confessar als agents els fets, i va inculpar la Dolores, però no la seva parella, la Pilar.

Notícies relacionades

L’Isaac va ser detingut i va ingressar a la presó preventivament el juliol del 2021, dies després del crim. La Pilar i la Dolores, tanmateix, van entrar a la presó mesos després, el desembre del 2021, després que els Mossos d’Esquadra trobessin indicis sòlids que les bessones s’havien concertat amb l’Isaac en l’elaboració d’una trampa per al Pedro.

Aquestes proves eren als telèfons mòbils dels quatre implicats en aquesta història (els tres sospitosos i la víctima). L’anàlisi dels terminals va mostrar que les germanes i l’Isaac van intercanviar desenes de missatges i àudios de WhatsApp dies abans del crim per «orquestrar» el pla per matar el Pedro. La jutge d’instrucció creu que les bessones van actuar a «sang freda» juntament amb l’autor material dels cops. L’Isaac i la Pilar segueixen a la presó, però la Dolores va sortir en llibertat el 7 de febrer de l’any passat.