Investigació en marxa

Així va descobrir la Guàrdia Urbana l’expansió d’una banda llatina a Nou Barris

  • La Policia Nacional va proposar al cos municipal compartir informació i conjuntament van desplegar aquest dimarts una operació que va efectuar 15 detencions

Així va descobrir la Guàrdia Urbana l’expansió d’una banda llatina a Nou Barris

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La conducta d’alguns joves, sobretot de nacionalitat hondurenya, va cridar l’atenció dels agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona que treballen a peu de carrer. Pretenien desplegar un control als espais públics semblants al que exerceixen les temudes ‘maras’, bandes juvenils que s’han convertit en un problema social a Centreamèrica. Havia passat al parc de la Guineueta, al districte de Nou Barris, i els patrons amenaçaven de repetir-se en zones dels districtes de Sant Andreu i d’Horta-Guinardó. Així va començar a armar-se l’operació que aquest dimarts el cos municipal i la Policia Nacional van desplegar a la capital catalana i que va finalitzar a última hora de la tarda amb 15 detencions de membres d’una organització criminal.

Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, aquesta observació atenta dels policies municipals va permetre comprovar que els joves, alguns de menors d’edat, no només replicaven el funcionament de les bandes llatines quant a l’ocupació i control de parcs o places, sinó que també havien començat a cometre robatoris violents i fins i tot alguna agressió per encàrrec, una possibilitat que es podia emmarcar dins dels ritus d’iniciació.

Per poder pertànyer a una ‘mara’ és freqüent que els seus líders sotmetin els aspirants a proves que han de superar. Poden ser exàmens tan violents com la comissió d’un homicidi, un extrem que no es dona a Espanya, sinó als seus països d’origen. En aquest cas, eren robatoris o agressions. Les escoles de la zona van detectar, com ho havien fet els agents, que alguns dels seus alumnes també donaven problemes. La Guàrdia Urbana va efectuar alguna detenció i diverses identificacions. De la seva activitat policial es va assabentar la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional.

Un líder ocult a Barcelona

La Policia Nacional sabia per avisos enviats des dels Estats Units que un home de més de quaranta anys, de nacionalitat hondurenya, vinculat a la banda Barrio 18 a Centreamérica s’havia establert a Barcelona. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, els agents estatals seguien els seus moviments perquè pretenia reproduir a la capital catalana una ‘mara’ a imatge i semblança de les salvadorenques. «En el fons el que perseguia era que altres cometessin delictes a les seves ordres i poder viure d’aquesta activitat», matisen les mateixes fonts, que afegeixen que Barcelona no té un problema de bandes llatines i que elevar l’organització que estava construint aquest líder a aquesta categoria resulta excessiu.

La Policia Nacional va contactar amb la Guàrdia Urbana i va proposar al cos municipal muntar una investigació conjunta i compartir la informació que tots dos havien aconseguit estirant fils oposats: els agents barcelonins havien reunit indicis a peu de carrer a l’observar el canvi de conducta d’alguns joves i els estatals, seguint la informació facilitada des de l’altre costat de l’Atlàntic, havien posat la lupa sobre el líder i les persones adultes que estaven a les seves ordres.

Operació policial

Després de mesos d’investigació, a les ordres d’un jutjat de Barcelona que va declarar secreta la instrucció, ahir dimarts els dos cossos policials van activar una operació que va arrestar 15 membres de l’organització criminal liderada per aquest cap aterrat a Barcelona procedent d’Hondures. Com ell, la majoria dels detinguts són de nacionalitat hondurenya, tots majors d’edat, ja que la intervenció es va centrar en la part més estructurada de la xarxa. Els investigadors els atribueixen els delictes de pertinença a organització criminal i també d’amenaces i de tràfic de drogues.

Notícies relacionades

Hi va haver registres a quatre domicilis –dos de Nou Barris, una de Sant Andreu i un altre a l’Hospitalet de Llobregat– i en un bar també de Nou Barris. El líder de l’organització, a qui costarà relacionar directament amb delictes perpetrats per més joves suposadament a les seves ordres, freqüentava aquest local que, segons els policies, s’havia convertit en un punt de trobada.

La Policia Nacional, que en l’operació d’aquest dimarts a agents d’Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documental (UCRIF), revisa la situació legal dels detinguts a Espanya i estudia la deportació d’aquells que es trobin en situació irregular. La investigació judicial es manté oberta.