Fenomen digital

FOTOS | La intel·ligència artificial recrea famílies de tot el món i l’espanyola deixa molt a desitjar

Els algoritmes s’han basat en els trets típics de cada país, en la seva cultura i la seva vestimenta més identificativa per fer els retrats

  • Què és ChatGPT, llums i ombres de la Intel·ligència Artificial que està fascinant el sector tecnològic

  • Entrevista amb la intel·ligència artificial ChatGPT: «Els usuaris no han de creure cegament en les meves respostes»

FOTOS | La intel·ligència artificial recrea famílies de tot el món i l’espanyola deixa molt a desitjar

Twitter / @dusunbildergis

2
Es llegeix en minuts

Les possibilitats de la intel·ligència artificial són infinites. L’últim cas és ChatGPT, del qual tothom parla. En tot just dos mesos, aquest bot conversacional programat per respondre a tota mena de preguntes i generar tota mena de textos ha assolit els 100 milions d’usuaris al mes, cosa que l’ha convertit en l’aplicació de consum amb el creixement més ràpid de la història. Fruit de la IA també és una obra que ha generat molta controvèrsia a les xarxes socials. La revista turca Düşünbil Dergisi ha recreat l’aparença que té la típica família de diferents països. El resultat és sorprenent, tot i que també polèmic pels clixés d’alguns dels retrats. De fet, la tradicional família espanyola és de les que surt més malparada.

La IA és una tecnologia que permet a les màquines realitzar tasques que normalment requereixen intel·ligència humana, com el raonament, l’aprenentatge i la resolució de problemes. Tot i això, l’aspecte final de les famílies prototip de cada país no ha tingut el quòrum esperat per les persones.

Trets, cultura i vestimenta analitzada per algoritmes

Per fer aquestes recreacions, els algoritmes de la IA s’han basat en els trets típics de cada país, en la seva cultura i la seva vestimenta més identificativa. En el cas d’Espanya, la IA ho té clar. El pare té els ulls foscos, el cabell canós i una mica de calvície, barba i ulleres. La mare, a més dels ulls foscos, té el cabell curt, moreno i molt arrissat. La filla gran té una aparença semblant a la de la mare, però en el seu cas amb el cabell recollit, roba informal i ulleres. Finalment, el petit de la casa també té el cabell i els ulls foscos. Tots ells comparteixen un semblant seriós, cansat i trist.

Notícies relacionades

La intel·ligència artificial no només ha recreat el típic retrat d’una família d’Espanya, també ho ha fet de Turquia, Polònia, Israel, Sèrbia, el Brasil, la Xina, Egipte, l’Índia, França, l’Argentina, Rússia, Mèxic, Itàlia, les Filipines, Alemanya, el Marroc, els Estats Units i el Japó. Tot i que alguns estan més ben aconseguits que d’altres, el resultat ha sorprès i el fil de Twitter amb totes les imatges suma ja 1,4 milions de visites.

Famílies tristes

Les reaccions són molt dispars. «La família de Polònia s’està morint de gana», «Els nens turcs i els nens indis són feliços, però la resta no. ¿Per què els altres estan dibuixats així?», «¿per què tots són pobres com una pel·lícula d’art?», «és com si la Xina pogués cometre un assassinat en qualsevol moment», són alguns dels comentaris més populars. Espanya no es deslliura de les opinions dels internautes. «És com si hi hagués una bona sèrie de drama d’Espanya a la nostra televisió», comenta un usuari.